A Google olyan részletes térképet csinált az emberi agyról, hogy feldolgozni is alig tudják az adatokat

2021. június 8. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Minden korábbinál részletesebb, háromdimenziós térképet készített a Google az emberi agy nagyjából egy köbmilliméteres részéről, de már ekkora területet vizsgálva is annyi adathoz jutottak, hogy azt hosszú idő után tudják csak feldolgozni, írja a New Scientist nyomán a HVG.hu.

Az egy köbmilliméteres darabkában – ami egy MRI-vizsgálat során egyetlen pixelként jelenne meg – 50 ezer idegsejtet vizsgált a Google, illetve az ezekhez kapcsoló több százmillió dendritet – ezek az idegsejtek nyúlványai –, és nagyjából 130 millió szinapszist, azaz a sejtek közötti kapcsolódási helyeket. A 3D-s szkennelés végén 1,4 petabájtnyi adatot kaptak, ami 1,4 millió gigabájtnak felel meg. Az egész agy feltérképezésével nagyjából annyi adatot állítanának elő, ami egy év alatt keletkezik jelenleg a Földön.

A 3D-s agytérkép – Fotó: Google / Lichtman Laboratory
A 3D-s agytérkép – Fotó: Google / Lichtman Laboratory

A hatalmas adatmennyiség ismeretében nem meglepő, hogy Viren Jain, a Google Research egyik kutatója elmondta, még nem tudtak minden részre kellő figyelmet fordítani. Jain szerint az egész olyan, mint az emberi genom feltérképezése, ami 20 évig tartott. Az agyi térkép egyébként teljes mértékben elérhető ingyenesen ezen a linken.

Bár a kutatók még csak az adatok elemzésének legelején járnak, már így is találtak egy érdekességet, miszerint téves az a korábbi elmélet, hogy egy idegsejt dendritje legfeljebb 2-4 szinapszist tud alkotni egy másik idegsejt közeli dendritjével, mert olyat is találtak, hogy 20 szinapszis képződött. Azt viszont még nem tudják, hogy ez hogyan lehetséges – elképzelhető, hogy a tanult viselkedés alapját jelentik ezek az erős kapcsolatok, amik üzenetek gyors továbbítását teszik lehetővé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!