Kosárlabdapálya méretű az Ausztráliában valaha talált legnagyobb dinoszauruszlelet

2021. június 8. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrál tudósok szerint egy 2007-ben felfedezett új dinoszauruszfaj, az Australotitan, avagy „déli titán” a valaha élt legnagyobb dinoszaurusz volt a mai Ausztrália területén – írja a BBC.

Az Australotitan a világszerte talált 15 legnagyobb dinoszaurusz egyike, a tudósok szerint akár 6,5 méter magasra és 30 méter hosszúságúra is megnőhettek, ami nagyjából egy kosárlabdapálya hossza. A súlyuk 23 és 74 tonna között lehetett. Az első leletet Queensland délnyugati részén, egy farmon fedezték fel. A kutatócsoport a Cooper becenevet adta a dinoszaurusznak a közeli Cooper Creek folyó után – írja a Queenslandi Múzeum.

Az azonosítási folyamat hosszadalmas volt a csontok távoli elhelyezkedése, mérete és rossz állapota miatt. A paleontológusok az elmúlt évtizedben azon dolgoztak, hogy azonosítsák a leletet, a csontjait más Sauropodák csontjaival hasonlították össze, így sikerült megkülönböztetni a már ismert fajoktól.

A kutatók megállapították, hogy az Australotitan három másik Sauropoda fajjal – a Wintonotitannal, a Diamantinasaurusszal és a Savannasaurusszal – állt szoros rokonságban. „Úgy tűnik, hogy Ausztrália legnagyobb dinoszauruszai mind egy nagy, boldog család tagjai voltak” – mondta dr. Scott Hocknull, a kutatás egyik vezetője.

Queensland állam kormánya kedden üdvözölte az Australotitan besorolást. „Ausztrália a dinoszauruszok felfedezésének egyik utolsó határvidéke, és Queensland gyorsan bebetonozza magát a nemzet paleofővárosaként – még rengeteg felfedeznivaló van itt” – mondta dr. Jim Thompson, a Queenslandi Múzeumhálózat vezérigazgatója.

A Sauropodák négy lábon járó, hosszú nyakú, óriási növényevő dinoszauruszok voltak. Az Ausztráliában felfedezett Sauropoda-fajok a kréta időszakban, körülbelül 92-96 millió évvel ezelőtt éltek a bolygón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!