Mi az a mesekocsma, és mit lehet ott csinálni?

2021. június 4. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan lett gyerekműfaj a meséből? Miért lesz jobb a szövegértése annak, akinek sokat meséltek gyerekkorában? Hogyan mentették meg a Grimm testvérek a mesét a romantika elől? – ilyen kérdésekre keresik a választ a CEU Határtalan tudás című eseménysorozatának mai előadói. Kövesse 17:30-tól élőben itt a Telexen!

A népmese a falusi közösségekben eredetileg a felnőttek szórakozását szolgálta, mára mégis elsősorban gyermekműfajként ismerjük. A felnőtt mesemondó körök az utóbbi években kezdtek új életre kelni. Az előadásokból kiderül az is, mit csinálnak a felnőttek egy mesekocsmában vagy egy mesepárbajon, és mit kell tudnia egy jó mesemondónak, hogy megragadja közönségét.

Az esemény előadói:

  • Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője és a Magyar Táncművészeti Egyetem docense;
  • Klitsie-Szabad Boglárka etnográfus, mesemondó, a Hagyományok Háza népmese szakelőadója, Junior Prima díjas mesemondó, 2019-ben mesemondói tevékenységéért elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést; illetve
  • Gombos Péter egyetemi docens, olvasáskutató, a MATE Kaposvári Campusa Neveléstudományi Intézetének oktató-kutatója, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) korábbi elnöke, jelenleg alelnöke.

A koronavírus-járvány miatt a Határtalan tudás is az internetre költözött, az eseményt az alábbi videón követhetik élőben 17:30-tól. Az esemény végén lehetőség lesz kérdéseket is feltenni.

A sorozat korábbi előadásai ide kattintva visszanézhetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!