Már kisgyermekkortól befolyásolhatja a súlygyarapodást egy elhízáshoz köthető gén mutációja

2021. május 31. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyobb valószínűséggel küzdhetnek súlyfelesleggel azok, akikben az elhízással jó ideje összefüggésbe hozott MC4R nevű gén egyik mutációja van jelen egy friss kutatás szerint. Az érintettek már egészen kisgyermekkortól szenvedhetnek emiatt, 18 éves korukra pedig átlagosan közel 17 kilónyi, többnyire zsírból álló többletsúly lehet rajtuk – írja az MTI.

A Cambridge-i Egyetem és a Bristoli Egyetem szakemberei a Nature Medicine című folyóiratban publikált tanulmányukban a melanocortin 4 receptor (MC4R) nevű gént vizsgálták, melynek nem megfelelő működése esetén az agy azt hiszi, alacsonyak a szervezet zsírtartalékjai, és azt a jelzést adja le, hogy az ember éhezik és ennie kell. Kutatásuk során csaknem hatezer 1990 és 1991 között, Bristolban született ember adatait elemezték, akik a Bristoli Egyetem ún. Children of the 90s elnevezésű egészségügyi tanulmányában vettek részt.

A kutatók mind a hatezer embernél megvizsgálták az MC4R mutációinak esetleg jelenlétét, és ha kimutatták a génhibát, akkor tanulmányozták annak funkcionális hatásait. A szakemberek szerint nagyjából minden 340. ember hordozhatja az MC4R egy mutációját, melynek következtében már kora gyermekkoruktól nagyobb eséllyel küzdenek súlyfelesleggel és 18 éves korukra átlagosan 17 kilogramm többletsúly van rajtuk, aminek a döntő hányada nagy valószínűséggel zsír.

„Az elhízott gyerekek esetében gyakran a szülőket teszik felelőssé a súlyfeleslegért, és nem is minden gyerek kap megfelelő szakértői segítséget ahhoz, hogy le tudja küzdeni ezt a problémát. Az eredményeink alapján ugyanakkor a gyerekkori túlsúly hátterében gyakran egyetlen mutálódott gén áll. A tudás birtokában talán egy fokkal racionálisabban és megértőbben állhatnak majd hozzá a emberek a túlsúlyos gyerkekhez, illetve a családjaikhoz, a hatalmas súlytöbblettel küszködő gyerekek esetében pedig gyakrabban végezhetnek majd genetikai elemzést”

– mondta Sir Stephen O'Rahilly, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók szerint ugyanakkor az MC4R csupán egyike azoknak a géneknek, amelyek összefüggésben állnak a testsúllyal és a genomszekvenálás révén idővel várhatóan újabbakat sikerül azonosítani. Hosszú távon az MC4R által kontrollált agypályák tanulmányozása olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek segíthetik a génmutációk hordozóit az egészséges testsúly elérésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!