Fura, színes felhőket fotózott a Curiosity a Marson

2021. május 31. – 18:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A felhők látványa a Földön mindennapos, de a Marson ritka jelenség. A bolygó légköre általában véve túl ritka és túl száraz ehhez, így jellemzően csak a leghidegebb időszakban jelennek meg felhők a marsi égbolton, a bolygó egyenlítőjének közelében. Legalábbis így gondolták eddig a csillagászok, de a NASA Curiosity roverje most rácáfolni látszik erre az elméletre.

A bolygó felfedezését már kilenc éve folytató marsjáró egy marsi évvel ezelőtt (ez két földi évnek felel meg) készített először olyan fotókat, amiken felhőket fedeztek fel a tudósok. Idén januárban már számítottak erre, és a Curiosity azóta direkt vadászik a felhős fotókra. Most a NASA közzétett egy csokornyit ezekből, a leglátványosabbak a rózsaszínes-kékes-szürkés árnyalatokban játszó felhők. A színeket a felhőkben levő jégkristályokon megtörő és szétszóródó napfény adja.

Fotó: NASA
Fotó: NASA

A kutatók arra is rájöttek, hogy ezek nem szokványos marsi felhők, azok ugyanis tipikusan 60 kilométeres magasság alatt képződnek, és vízjég kristályokból állnak, pont, mint a földi felhők. A most lencsevégre kapott felhők azonban ennél a szintnél jóval magasabban helyezkednek el, ahol sokkal hidegebb van, így valószínűleg fagyott szén-dioxid (közismertebb nevén szárazjég) alkotja őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!