Egy gigantikus, 2000 éves bazilikát tártak fel Izraelben

2021. május 31. – 19:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tel Ashkelon Nemzeti Parkban, Izrael földközi-tengeri területének déli részén egy 2000 éves bazilikát tártak fel a régészek, ez az Izraelben feltárt eddigi legnagyobb római kori bazilika, írja az Izraeli Régészeti Hatóság.

Ahogy az MTI teszi hozzá, a most feltárt bazilikát korábban, az 1920-as években már megtalálta John Garstang brit régész, majd újra befedte földdel. A tengerparttól alig néhány méterre fekvő egykori középület három részből, egy központi teremből, és két oldalsó részből áll. A nagytermet növénymotívumos oszlopokkal és római sas szimbólumokkal díszítették.

Garstang után mintegy száz évvel kezdték meg újra a terület feltárását, a mostani ásatások során találtak meg egy kisebb színházat: ezt a park hamarosan látogathatóvá tesz a vendégek számára. A megőrzési és helyreállítási munkák után ugyanis a területet megnyitják majd a látogatóknak, hogy megnézzék többek között a feltárt szobrokat és oszlopokat. Márványoszlopokból a régészek nagyjából 200-at találtak a területen, melyek összesen több száz tonnát nyomnak.

Rachel Bar Nathan, aki az IAA megbízásából a jelenlegi ásatásokat vezeti, azt mondta, Garstang

„meghatározta az épület méreteit, és a Kis-Ázsiából importált nyersanyagból készült oszlopokból arra következtetett, hogy Nagy Heródes idején építhették, mert Josephus Flavius korabeli történész leírta, hogy a király oszlopcsarnokot és más épületeket emeltetett ebben a városban”.

Nagy Heródes a hatalmas építkezéseiről volt ismert, Bar Nathan szerint pedig az eredeti szerkezet valóban az ő korára datálható, de a jelentősebb elemeket, a márványoszlopokat később, a 2-3. században építették. Ahogy a régészeti hatóság írja, ekkor renoválták is a 115-ször 34 méteres épületrészt Ashkelon központjában. A régészek néhány Heródes-kori érmét is találtak a helyszínen, valamint Severus-kori masszív márványszobrokat, köztük pogány istenábrázolásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!