Sosem látott képet közölt a NASA a Tejútrendszer központjáról

2021. május 30. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lélegzetelállító felvételt adott ki pár napja a NASA a Tejútrendszer központjáról – a képet a Chandra röntgencsillagászati műhold elmúlt több mint két évtizedes 370 megfigyelése alapján állítottak össze, és a Tejútrendszer központjában lévő több milliárd csillagot és számtalan fekete lyukat ábrázolja. A kép elkészítéséhez egy másik, Dél-Afrikában található rádióteleszkóp is segített, írja az MTI.

A kép megalkotásában a koronavírus-járványnak is szerepe van, a képet készítő Daniel Wang – aki a Massachusettsi Egyetem csillagásza – ugyanis az otthoni munkára kényszerülve kezdett neki ennek, és több mint egy évig dolgozott rajta. A kép eredeti felbontásban a NASA honlapján tekinthető meg.

Fotó: NASA / CXC / UMass / Q.D. Wang / EPA
Fotó: NASA / CXC / UMass / Q.D. Wang / EPA

„A képen látunk egy heves vagy energetikus ökoszisztémát galaxisunk közepén sok szupernóva-maradvánnyal, fekete lyukakat és neutroncsillagokat. Minden egyes röntgenpont vagy vonás egy energiaforrás, többségük a központban van”

− magyarázta Wang.

Ez a mozgalmas nagyenergiájú galaxisközpont mintegy 26 ezer fényévre van.

A Chandra műhold ellipszispályán kering a Föld körül, amelynek földtávolpontja 133 ezer kilométer magasan van a földfelszín felett (több mint egyharmad Föld−Hold távolságnyira, földközelpontja 16 ezer kilométer magasan van. A műhold energiáját két napelemtábla szolgáltatja, amelyekkel együtt a műhold 19,5 méter széles.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!