Egy meglepő csokibékafajt fedeztek fel Új-Guineán

2021. május 28. – 20:26

frissítve

Egy meglepő csokibékafajt fedeztek fel Új-Guineán
A faj a meglepett, furcsa nevet kapta latinul mert meglepő, hogy eddig nem vették észre – Fotó: Steve Richards

Másolás

Vágólapra másolva

Egy „csokibékafajt” fedeztek fel Új-Guineán az ausztrál Griffith Egyetem és a Queenslandi Múzeum kutatói, akik szerint a Litoria mirára keresztelt kétéltű hasznos információkkal szolgálhat Ausztrália és a tőle északra található sziget ősi kapcsolatáról – írja az egyetem közleménye alapján az MTI.

„A Litoria mira legközelebbi ismert rokona a kék levelibéka, más néven ausztrál levelibéka. A két faj hasonlóan néz ki, kivéve, hogy az egyik általában zöld színű, míg az újonnan azonosított fajnak általában bájos csokoládébarna színe van”

– mondta Paul Oliver, az egyetem munkatársa.

A kutatók szerint a faj egészen gyakori lehet Új-Guineán – Fotó: Steve Richards
A kutatók szerint a faj egészen gyakori lehet Új-Guineán – Fotó: Steve Richards

„Azért adtuk a Mira, vagyis latinul meglepett vagy furcsa nevet a Litoria nem ezen új fajának, mert meglepődtünk, amikor az Ausztráliában jól ismert és gyakori kék levelibéka egy eddig ismeretlen rokonát fedeztük fel Új-Guinea alacsonyan fekvő esőerdőiben”

– tette hozzá.

Steve Richards, a Dél-Ausztráliai Múzeum munkatársa szerint a Litoria mira feltehetőleg széles körben elterjedt faj Új-Guineán, ám azokat a meleg, mocsaras, krokodiloktól hemzsegő vidékeket kedveli, ahová az emberek nem nagyon merészkednek.

„Noha Új-Guinea nem egy olyan hely, amelyet a legtöbb ausztrál jól ismer, sok a közös állatcsoportunk. Új-Guinea biológiai sokféleségének a megismerése segít jobban megérteni Ausztrália egyedülálló faunájának történetét és eredetét”

– jegyezte meg Richards, az Australian Journal of Zoology című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője.

Kövess minket Facebookon is!