Őslakosok újabb több száz focipályányi védett területét dúlták fel aranyásók Brazíliában

2021. május 26. – 13:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Brazília északi részén élő yanomami népcsoport területének nagyjából 200 hektárnyi (azaz közel 300 focipályányi) erdőségét dúlták fel az év első negyedében az illegálisan tevékenykedő aranyásók, írja az MTI egy kedden közzétett jelentés nyomán.

A Hutukara Associacao Yanomami nevű szervezet szerint amennyiben a pusztítás ilyen ütemben folytatódik, akkor 2021 újabb negatív rekordot jelenthet a yanomamik számára. Az arany után kutató szerencselovagok a yanomamik eddig 2130 hektárnyi földjét dúlták fel. Tavaly 500 hektárnyi amazonasi esőerdő semmisült meg védett területükön.

Az illegálisan tevékenykedő aranyásók a közelmúltban rendőröket és őslakosokat támadtak meg egy földvita hevében. Legkevesebb öt ember – négy aranyásó és egy őslakos – sérült meg tűzharcban. A brazil legfelsőbb bíróság hétfői döntése szerint a brazil kormánynak minden tőle telhetőt meg kell tennie a yanomami és a munduruku őslakosok földjeinek megóvásáért.

A Brazíliában élő őslakos közösségek közül a yanomamiké az egyik legnagyobb védett terület a maga csaknem 10 millió hektárjával Roraima és Amazonas államokban. A térségben a szomszédos Venezuelában is honos népcsoport csaknem 27 ezer tagja él. A közösség a földjükre illegálisan behatoló emberek, valamint a transzamazóniai autóút elleni harcával vált ismertté. Becslésük szerint 20 ezer illegális aranyásó tevékenykedik földjükön.

Bolsonaro 2019-es hivatalba lépése óta az amazóniai esőerdő hatalmas része megsemmisült, ezzel az őslakos közösségek is veszélybe kerültek. Áprilisban a Telex is beszámolt róla, hogy Brazília egymilliárd dolláros külföldi támogatást kért, hogy 30-40 százalékos mértékben visszaszorítsa az erődirtást az Amazonas térségében.

A helyzet az egész Földet tekintve sem túl fényes: 14 év alatt Ausztria ötszörösének megfelelő területen pusztult el őserdő a világon. „Jobban kell védenünk az őserdőket, különben a Covid-19 csak ízelítőt nyújt a jövendőbeli válságokhoz” – figyelmeztetett az ausztriai WWF nemzetközi programjának vezetője, Georg Scattolin.