Franciaország méretű erdő nőtt ki magától a világban az elmúlt húsz évben, de ennél jóval többet pusztítottak ki

2021. május 11. – 11:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország méretű erdő nőtt természetes módon a világon az elmúlt húsz évben – állapította meg műholdas adatok alapján a Természetvédelmi Világlap (WWF) kutatócsoportja. Az így létrejött és helyreállt erdők elméletileg 5,9 gigatonnányi szén-dioxidot képesek elnyelni, ez több, mint az Egyesült Államok éves emissziója – írja az MTI a BBC alapján.

Az erdők regenerálódása azt jelenti, hogy a természetes faállomány kis beavatkozással vagy beavatkozás nélkül helyreáll. Kis beavatkozás alatt azt értjük, hogy elkerítik a haszonállatokat, helyben honos fákat telepítenek, eltávolítják az invazív növényeket. Az is segíthet ugyanakkor, ha nem csinálnak az erdővel semmit.

Az erdők természetes regenerációja gyakran „olcsóbb, szénben gazdagabb és jobb a biodiverzitás számára, mint az aktívan telepített erdők” – mondta William Baldwin-Cantello, a WWF munkatársa. Hozzátette azonban, hogy a regenerációt nem lehet biztosra venni. „A veszélyes klímaváltozás elkerülése érdekében meg kell állítanunk az erdőirtást és helyre kell állítani a természetes erdőket” – mondta. Az erdőirtás még mindig több millió hektárnyi erdőt pusztít el, jóval többet, mint amennyi regenerálódik – emelte ki Baldwin-Cantello.

A Brazíliában lévő atlanti-parti esőerdő reményre ad okot, 2000 óta ott egy Hollandia méretű terület nőtt vissza. Észak-Mongólia boreális – vagyis sarkkör-közeli – erdeiben 1,2 millió hektárnyi terület regenerálódott az elmúlt húsz évben. Közép-Afrikában és Kanada boreális erdeiben is találhatók hasonló regenerálódó területek.

Az erdőirtás azonban olyan mértékű, hogy a helyreálló területek méretének meg kellene háromszorozódnia, hogy a környezetvédelmi minimum megvalósuljon. Az erdőket feltérképező projekt a WWF, a BirdLife International és a WCS környezetvédelmi szervezetekkel együttműködésben született.