Baktériumokkal távolíthatják el a mikroműanyagokat az óceánból

2021. április 28. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy most bemutatott kísérleti módszer új lehetőséget mutat a környezetre káros műanyagok összegyűjtésére és eltávolítására. Ha a gyakorlatban is sikerül alkalmazni, baktériumokból képződő biofilm segíthet megtisztítani az óceánokat az apró szennyeződésektől.

Az 5 milliméternél kisebb, sokszor egészen parányi mikroműanyagok évek óta a környezetszennyezés egyik slágertémájának számítanak. Bár a veszélyességük körül vannak viták, a nejlonzacskókból, PET-palackokból, vagy egyszerűen a szintetikus ruhák gépi mosása során lebomló apró műanyagszemcsék tömegesen fordulnak elő a vizekben. Mivel a természetes lebomlásuk nagyon lassú, a mennyiségük gyorsan nő, és azzal, hogy a vízben élő élőlények benyelik őket, részévé válnak a teljes élelmiszerláncnak.

A problémára most Hong Kongban, a PolyU műszaki egyetemen dolgoztak ki egy kísérleti módszert, melyhez baktériumokat akarnak felhasználni. Az egymáshoz kapcsolódó, a felszíneken biofilmréteget képező baktériumok ragadós tulajdonságát kihasználva olyan ragasztószalag-szerű „baktériumhálókat” kívánnak létrehozni, melyek összegyűjtenék a mikroműanyag-darabkákat. Ezt követően a nagyobb, víz alatti csoportokba összeálló műanyag már könnyen eltávolítható lenne.

A londoni székhelyű Mikrobiológiai Társaság éves konferenciáján szerdán bemutatott módszer még kísérleti fázisban van. Egyelőre nem a természetben, hanem laboratóriumi körülmények között vizsgálják a technológiát, és az elsőként alkalmazott aeruginosa baktériumtörzs sem a végső megoldás lesz feltehetően, az ugyanis az emberre is ártalmas betegségeket okozhat. Az új módszer a Guardianben megszólaló szakértők szerint így is nagy reményekkel kecsegtet, és a mikrobiológia újabb alkalmazási lehetőségeit mutatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!