Abortusz a vakcináért, Hitler népszavazása és a brit mutáns – ezeket az állításokat ellenőriztük a héten

2021. április 18. – 17:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az álhírek, téves információk futótűzként terjednek az interneten, és nem mindig könnyű kiszúrni őket. A független sajtónak nem csak az a dolga, hogy mások nagy hatású állításait átnézze, hanem új információk birtokában önmagát is ellenőriznie kell.

A vakcinákban magzatok vannak?

Bizonyos oltóanyagok fejlesztéséhez évtizedek óta használnak magzati eredetű sejtvonalakat, ilyen például a Johnson & Johnson vakcinája, amely néhány konzervatív keresztény csoport célkeresztjébe került emiatt. Szerintük nem lehet úgy életet menteni, hogy az egy másik kioltásával járjon. Ez persze nem is így működik, de komoly vita lett az ügyből, ami már nem csak tudományos, hanem vallási és bioetikai kérdéseket is felvetett. Még a katolikus egyház is megszólalt az ügyben, támogatják az oltásokat.

Az osztrákok szinte mind Hitlert támogatták 1938-ban?

Lassan két hete, hogy egy osztrák újságíró „kérdésekkel provokálta” a Fideszt. A botrányt a köztévé egy többrészes sorozatban dolgozta fel, így a Profil nevű lap egy szatírával reagált az újságírójának lejáratására. Az írás egy fiktív interjú Orbán Viktorral, amiben arra kéri a nemlétező kérdezőt, hogy szólítsa Führernek. Ifj. Lomnici Zoltán a CÖF nevében fel is háborodott ezen, és felhívta arra a figyelmet, hogy az osztrák nép szinte minden tagja önként állt Hitler mellé.

Tényleg nem halálosabb a brit vírusvariáns?

A napokban megjelent egy tanulmány a Lancet című tudományos folyóiratban, ami alapján úgy tűnt, hogy a járványt okozó koronavírus brit mutációja gyorsan terjed ugyan, de nem halálosabb, mint a korábban megjelent variánsok. Ezt a hír a Telexen is megjelent, de nem sokkal később kiderült, az értelmezés hibás volt. A kutatás maga rendben volt, a probléma ott jött elő, hogy a tanulmány csak kórházban ápolt betegeket vizsgált, pedig a brit variáns súlyosabb hatása a kórházba kerülésben is megmutatkozhat. (Arról nem is beszélve, hogy a kórházon kívül is meg lehet halni.)

+1 – Az igazán nagy híreket nehéz egy egyszerű címbe tömöríteni, de Német Tamás az e heti clickbait-híradóban összegyűjtötte, hogy hogy is történt az, amire mindenki várt, de senki nem számított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!