Vacsora-alapanyag helyett egy hatalmas dinólábnyomot talált egy brit régész

2021. április 14. – 09:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az archeológus Marie Wood csak kagylókat akart gyűjteni a vacsorájához a yorkshire-i tengerparton, amikor egy óriási dinoszaurusz-lábnyomba botlott.

A Nagy-Britannia északi részén található Yorkshire partjainál már többször találtak megkövesedett lábnyomokat, de olyan óriásit, mint amire Wood bukkant, még sosem. Illetve ez nem teljesen igaz, mert ugyanezt a lábnyomot egyszer már megtalálták.

Wood felfedezése után a paleontológus Dean Lomaxhoz fordult, aki megállapította, hogy a lábnyom egy akár kilencméteresre is megnövő, ragadozó Megalosaurusé lehet. A Megalosaurusok időszámításunk előtt 175-164 millió évvel ezelőtt éltek. Ugyanakkor a BBC-vel azt is közölte a szakértő, hogy 2020 novemberében a fosszíliagyűjtő Rob Taylor is megtalálta már a lábnyomot, csak akkor még nem ismerték fel a jelentőségét.

Másoknak már valószínűleg nem lesz esélyük újrafelfedezni a lábnyomot, mert el akarják távolítani a tengerpartról, nehogy elmossa a víz. Ha sikerül a törékeny lábnyomot kimenteniük, akkor a scarborough-i Rotunda Múzeumban állítják majd ki. Ha a művelet nem sikerül, akkor a lábnyomokról készült fotók alapján egy 3D-modellt készítenek.

(via BBC, Skynews)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!