Háromezer éves arany álarcot találtak régészek Kínában

2021. március 22. – 11:43

frissítve

Háromezer éves arany álarcot találtak régészek Kínában
Az aranymaszk kiterítve – Fotó: cdsb / Imaginechina via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 3000 éves, aranyból készült maszkot Délnyugat-Kínában találták meg Szecsuan tartományban egy régészeti lelőhelyen, írja a CNN.

Az ünnepi maszk kb. 280 gramm súlyú, és a becslések szerint 84%-a arany. A Nemzeti Kulturális Örökség Igazgatósága szerint a maszkot az újonnan feltárt hat áldozati gödör egyikében találták meg. A szakértők szerint a tárgyak újabb megvilágításba helyezhetik az ősi Su államot, a királyságot, mely Szecsuan nyugati részén uralkodott, míg Kr. e. 316-ban meg nem hódították.

A maszk mellett a régészek bronzokat, aranyfóliákat, elefántcsontból, jadekőből és csontból készült tárgyakat találtak. A hat gödör közül a legnagyobb 19 négyzetméteres, ebben egy bagoly alakú bronzedényt is találtak.

Fent: tárgyak az ásatáson; lent: az egyik gödörben talált bronzszobor – Fotó: cdsb / Imaginechina via AFP Fent: tárgyak az ásatáson; lent: az egyik gödörben talált bronzszobor – Fotó: cdsb / Imaginechina via AFP
Fent: tárgyak az ásatáson; lent: az egyik gödörben talált bronzszobor – Fotó: cdsb / Imaginechina via AFP

Az 1920-as években több mint ötvenezer ősi tárgyat tártak fel Szanhszingtujban, amikor egy helyi gazda véletlenül bukkant rá ereklyékre itt. 1986-ban a lelőhelyen több mint ezer tárgyat tartalmazó ünnepi gödröt találtak, benne számos bronz álarccal. 2019 végén találtak további gödröket, tavaly még öt másikat. Az áldozati gödrökben a szakértők szerint az akkori civilizáció

áldozati jelleggel égetett el rituálisan tárgyakat, majd eltemették azokat.

A régészek szerint Szanhszingtu Su központja lehetett, de a kevés írásos feljegyzés miatt a történészek is keveset tudnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!