Mikroműanyaggal szennyezett hó hullik Szibériában

2021. március 19. – 17:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azt már eddig is tudtuk, hogy az apró darabokra forgácsolódó műanyagszemét mikroműanyag formájában ott van már gyakorlatilag mindenben, a folyókban, a tengerekben, az állatokban, az emberekben. A kérdés igazából a mérték, hogy mennyire. Most viszont orosz kutatók azt kezdték el vizsgálni, hogy a mikroműanyag már nem teljesen triviális helyekre is eljut, például a szibériai vadon teljesen érintetlen részeire, méghozzá a hóeséssel – írja a Reuters.

A Tomszki Állami Egyetem kutatói összesen húsz helyről gyűjtöttek be a tél folyamán mintákat, az Altaj hegységtől kezdve a sarkkörig, és ugyan még nem zárultak le a vizsgálatok, de az már most egyértelműen látszik, hogy a legeldugottabb vadonban is megtalálható a mikroműanyag.

„Egyértelmű, hogy nemcsak a folyók és a tengerek szállítják a mikroműanyagot szerte a világban, de ott van a földben, az élőlényekben és még az atmoszférában is” – mondta Julija Frank, az egyetem egyik kutatója.

Mikroműanyagok egy szibériai hómintában mikroszkóp alatt – Fotó: Reuters/ANI
Mikroműanyagok egy szibériai hómintában mikroszkóp alatt – Fotó: Reuters/ANI

Korábban a kutatók szibériai folyókban úszkáló halakban is találtak mikroműanyagot, így bizonyították be, hogy a mikroműanyag-szennyezés már a Jeges-tengert is eléri.

Szibériában eddig nagyon kevés kutatást végeztek a mikroműanyagokról, a tudósok azt mondják, hogy azért is van szükség a mostani vizsgálatokra, hogy behozzák a lemaradást a globális mikroműanyag-kutatásokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!