Ha a spenót küld emailt, ott valami baj van

2021. február 02. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőre elég meredeken hangzik, de van már olyan spenót, ami email küldésével képes jelezni, bizonyos nitrogéntartalmú anyagok jelenlétét a talajban.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói nanotechnológia használatával hoztak létre egy olyan rendszert, amellyel ember és növény képes kommunikálni egymással, bár egyelőre csak az egyik irányban.

A MIT mérnökei a spenótot gyakorlatilag szenzorokká alakították át, amikor a növény gyökerei aromás nitrogénvegyületeket (ilyenek vannak több robbanóanyagban is) érzékelnek a talajvízben, a levelekben lévő szén nanocsövek jelet adnak, amelyet aztán egy infravörös kamera fog be. Végül ez a kamera riasztja emailben a kutatókat, írta az Euronews.

Spenótföld Angliában
Fotó: Adrian Dennis/AFP

„A növények nagyon jó analitikus kémikusok. Kiterjedt gyökérhálózatuk van a talajban, és folyamatosan mintát vesznek a talajvízből, és önerőből képesek a vizet szállítani a leveleikhez” – mondta a kutatást vezető Michael Strano professzor.

A spenótos kísérlet csak egy részterülete annak a kutatásnak, amely arra irányul, hogy nanotechnológiával gyakorlatilag elektronikát építsenek bele a növényekbe. Egy korábbi kísérletben Strano képes volt a légszennyező nitrogén-monoxid kimutatására is.

Strano úgy véli, hogy a rengeteg adatot gyűjtő növények a nanobiotika segítségével figyelmeztethetik az embereket a környezeti és ökológiai változásokra. „Nálunk sokkal hamarabb tudják, hogy szárazság következik majd be. Apró változásokat is érzékelnek a talaj- és vízpotenciálban. Ha rátérünk ezekre a kémiai jelátviteli utakra, rengeteg információhoz hozzájuthatunk” – mondta a professzor.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!