Leginkább az emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést egy tanulmány szerint

2021. január 19. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ember által előidézett károsanyag-kibocsátás a felelős szinte teljes egészében az iparosodás kora óta végbement globális felmelegedésért – erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport, írja az MTI.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányában a kutatók azt akarták mennyiségileg pontosabban meghatározni, hogy milyen mértékben járul hozzá közvetlenül az emberi tevékenység – az üvegházhatású gázok kibocsátása, a földhasználat megváltozása – a felmelegedéshez, és a természeti tényezők – vulkánkitörések, a napsugárzás változása – mennyire csökkentik azt.

13 különböző klímamodellt vizsgáltak, hogy szimulálják a várható hőmérséklet-változást három forgatókönyv alapján: az elsőben az aeroszolok hőmérsékletre gyakorolt hatását, a másodikban a természeti tényezők hatását, a harmadikban az üvegházhatású gázkibocsátást vették alapul.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi tevékenység 0,9-1,3 Celsius-fokkal járul hozzá a globális hőmérséklet-növekedéshez, ami szinte pontosan megfelel annak az 1,1 foknak, amelyet kimutattak a globális felmelegedés méréseiben.

Eredményeink egyértelműen megmutatják, hogy a globális felmelegedést elsősorban az ember okozza

- mondta Nathan Gillet, a klímamodellezés és elemzés kanadai központjának kutatója az AFP francia hírügynökségnek.

Bár a koronavírus-világjárvány idején a felmelegedést okozó károsanyag-kibocsátás jelentősen, mintegy hét százalékkal csökkent 2020-ban, a szénszennyezés koncentrációja viszont tovább nőtt. Az ENSZ előrejelzése szerint hasonló csökkenésnek kellene évente bekövetkeznie a 2020-as években ahhoz, hogy elérjék a párizsi egyezményben megfogalmazott 1,5 fokos célt.

„Ha az ember által előidézett felmelegedés az általunk becsült tartomány alsó értékén van, akkor a 1,5 Celsius-fokos párizsi cél még teljesíthető azonnali kibocsátáscsökkentéssel. Ha a tartomány felső értékén, akkor gyakorlatilag nem érhető el a cél” – mondta Gillet.

A földfelszín fölötti hőmérséklet átlagosan több mint egy Celsius-fokkal emelkedett világszerte a 19. század közepe óta. A szélsőséges időjárási jelenségek, a szárazságok és áradások, valamint a tengerszint-emelkedés előidézte szuper erős viharok egyre gyakoribbá váltak. A 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezmény aláírói kötelezettséget vállaltak, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!