5300 éves település romjai között tárták fel Kína legrégebbi palotáját

2021. január 14. – 23:27

frissítve

5300 éves település romjai között tárták fel Kína legrégebbi palotáját
Az ásatások helyszíne Suanghuajsu lelőhelyen – Fotó: Li An / Xinhua / Xinhua via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Feltárták Kína eddigi legrégebbi ismert palotáját Henan tartományban egy 5300 éves ősi város romjai közt. Az ősi palotát Suanghuajsu lelőhelyen fedezték fel, Csengcsou tartományi főváros külterületén, mondta Vej Vang, a Kínai Régészeti Társaság elnöke.

Az új felfedezés az eddigi ismeretekhez képest mintegy ezer évvel régebbre vezeti vissza az ország palotaépítési történelmét. Korábban, 2017-ben Henan tartományban egy 3800-3500 éves palotát találtak, később pedig Sanhszi tartományban Taosi lelőhelyen egy 4300-3900 éves palotát, írja az MTI.

Suanghuajsu a középső és kései Jangsao-kultúra nagy települése volt 5300 éve. A Sárga-folyó déli partján egy fennsíkon terült el, ott, ahol a Jihe és a Lohe folyók összefutnak. A térséget mindig is a kínai civilizáció szíveként tartották számon.

Az 1,17 négyzetkilométernyi területű lelőhelyen három nagy vizesárok maradványai találhatók, középen körben nagyméretű lakóövezet, alaposan megtervezett köztemetők.

A palotát döngölt földplatformra építették, amely 4300 négyzetmétert foglal el, és különböző szerkezetek alapjait rejti. Az ásatási munkálatok során két építmény alapját tárták fel. A platform nyugati felén terült el egy téglalap alakú udvar, amelynek déli falain túl egy 880 négyzetméteres nagy teret fedeztek fel. A keleti oldalon egy 1500 négyzetméteres udvar terült el három nagy kapuval.