Törpenövésű zsiráfokat találtak Afrikában

2021. január 8. – 19:09

Törpenövésű zsiráfokat találtak Afrikában
Fotó: EMMA WELLS, GIRAFFE CONSERVATION FOUNDATION

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi években két törpe zsiráfot is találtak kutatók, az egyiket Namíbiában, a másikat Ugandában – írja az MTI egy a British Medical Journal folyóiratban publikált tanulmány alapján.

A legtöbb kifejlett zsiráf 4,5-6 méter magas, de 2018-ban egy zsiráfok védelmével foglalkozó alapítvány kutatói találtak egy 2,6 méter magas zsiráfot Namíbiában. Három évvel korábban pedig egy ugandai vadrezervátumban fedeztek fel egy 2,8 méter magas egyedet.

a) normál fiatal zsiráf Ugandában b) az Ugandában talált fiatal törpezsiráf c) a Namíbiában talált fiatal törpezsiráf
a) normál fiatal zsiráf Ugandában b) az Ugandában talált fiatal törpezsiráf c) a Namíbiában talált fiatal törpezsiráf

A szakemberek a decemberben publikált tanulmányban számoltak be a meglepetést okozó két törpe zsiráfról. Mindkét esetben olyan hosszú volt az állat nyaka, mint a normális méretű zsiráfoké, ám a lábuk kurta maradt. Állapotuk, az úgynevezett vázdiszplázia (a csontváz rendellenessége) előfordul az embereknél és a háziállatoknál, de a tanulmány szerint igen ritka vadon élő állatoknál.

A kutatók által készített felvételeken látszik, hogy az ugandai zsiráf vastag, izmos lábakon áll a szavannán, míg megszokott nagyságú zsiráfok haladnak el mögötte. „Sajnos semmi haszna belőle. A zsiráfok azért nőnek magasra, hogy elérjék a legmagasabb fák koronáját” – mondta el Julian Fennessy, a zsiráf védelmi alapítvány társalapítója. Mint hozzátette, ráadásul

valószínűleg szaporodni sem képes a törpe zsiráf, mert fizikailag nem tud kapcsolatba kerülni egy magasabb példánnyal.

Az elmúlt 30 évben mintegy 40 százalékkal, 111 ezerre csökkent a zsiráfok populációja, ezért a tudósok szerint a sérülékeny fajok közé kell sorolni őket, és vigyázni kell rájuk. A zsiráfok számának csökkenését főleg élőhelyük szűkülése és feldarabolódása okozza, mivel az emberi tevékenység, a mind nagyobb földterületek megművelése miatt kiszorulnak korábbi területeikről. Ehhez járul hozzá még az orvvadászat és a klímaváltozás is. A természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően azonban az elmúlt évtizedben elkezdett javulni a zsiráfok helyzete.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!