A NASA 27 majmot altatott el egy nap alatt, mert öregek és betegek voltak

2020. december 22. – 13:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nap alatt altattak el tavaly minden majmot, amiket a NASA tartott – írja a Guardian. 2019. február 2-án altatták el a 27 majmot, amik a NASA Ames kutatóközpontjában éltek. Az állatok már öregek voltak, 21 Parkinson-kóros volt.

Az állatvédők felháborodásukat fejezték ki, hogy az ügynökség ahelyett, hogy egy rezervátumba költöztette volna a majmokat, a megölésük mellett döntött. Kathreen Rice képviselő levélben kérdőre vonta Jim Bridenstine-t, a NASA vezetőjét. A képviselő már egy ideje azon dolgozik, hogy a kutatásokban felhasznált állatok nyugodtan nyugdíjba vonulhassanak.

Bár a NASA az elmúlt évtizedekben gyakran használt majmokat és emberszabásúakat, a 27 elaltatott majom nem vett részt kutatásokban. A NASA a LifeSource BioMedical gyógyszerkutató céggel közösen tartotta az állatokat. A LifeSource évekkel ezelőtt kapta az állatokat, miután azok otthon nélkül maradtak.

„Beleegyeztünk, hogy befogadjuk az állatokat, menedékként szolgálva és ellátást biztosítva a saját költségünkön, míg az előrehaladott koruk és romló egészségük miatt úgy nem döntöttünk, hogy humánus módon eutanáziát hajtunk végre, hogy megelőzzük a rossz életkörülményeket”

– mondta Stephanie Solis, a LifeSource vezérigazgatója.

Az USA-ban hivatalosan csökkenteni akarják az állatkísérletekben szereplő főemlősök számát, de míg a Nemzeti Egészségügyi Intézetek 2015 óta nem dolgoznak csimpánzokkal, addig 2017-ben 74 ezer majmot használtak kísérletekben, ami rekordnak számított. A kutatók szerint sokkal hatékonyabbak például az embereket is érintő betegségek vizsgálatánál, mint mondjuk az egerek.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!