Több szenet engednek a légkörbe egyes brazil erdők, mint amennyit elnyelnek

2020. december 22. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szénelnyelőből szénkibocsátóvá kezd válni több brazíliai erdő is – ezt egy 33 éven át tartó kutatás után állapította meg egy nemrég megjelent tanulmány, írja a Phys.org szemléje alapján az MTI. 1987-től kezdve vizsgálták kutatók 32 lombhullató, félig lombhullató és örökzöld erdő adatait a délkelet-brazíliai Minas Gerais államban, kutatásuk eredményét pedig a Science Advancesben publikálták.

Bár a légköri szén elnyelésében fontos szerepet játszanak az olyan trópusi erdők, mint Brazília Amazónián kívüli területei, hosszú távon megváltozhat az erdőségek kibocsátási-elnyelési dinamikája a tanulmány szerint. Klímakutatók évek óta figyelmeztetnek arra, hogy az éghajlatváltozás miatt növekvő hőmérsékleti adatok, és az emberi tevékenység (azaz az erdőégetés) miatt nagyobb lehet egyes térségekben az erdők szén-dioxid kibocsátása, mint amennyi szenet elnyelnek a természetes növekedésük miatt. Ez a tanulmány szerint egyes térségekben már bekövetkezett:

a Minas Geraisban vizsgált erdők 2013 óta több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyi szenet elnyelnek a légkörből.

A trend 2010 után gyorsult fel, idei adatok szerint pedig ezek az erdők évente 2,6 százalékkal kevesebb szenet nyelnek el, mint 1987-ben – ezzel együtt pedig 3,4 százalékkal több szén-dioxidot bocsátanak ki.

>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

A jelenség viszont visszafordítható a kutatók szerint még a globális felmelegedés ellenére is, ehhez a brazil kormánynak be kell tiltania az erdőirtást, és támogatnia kell ezek újratelepítését. Emellett más klímavédelmi lépések is segíthetnek abban, hogy kibocsátók helyett újra szénelnyelők lehessenek az erdők.

Azonban ha nem történik változás, Brazília több területe is ugyanerre az útra léphet – és akár az amazóniai esőerdők is szénkibocsátóvá válhatnak. Bár a brazil kormány a 2019-es erdőtüzek után elkötelezte magát az Amazonas védelméért, ennek ellenére idén októberben arról számoltunk be, hogy tovább nőtt az erdőtüzek mértéke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!