El kellene tűnnie az ózonlyuknak decemberben, ehelyett soha nem volt ilyen nagy

2020. december 18. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden eddiginél nagyobbra, 18 millió négyzetkilométerre növekedett az ózonlyuk a Déli-sark felett decemberben – írta meg az MTI

Nagyobb, mint maga az Antarktisz, amely 14 millió négyzetkilométeres – közölte csütörtökön a Német Űrkutató Központ (DLR). Ez az ebben az évszakban mért legnagyobb kiterjedés, az elmúlt 41 évben, amióta az adatokat gyűjtik.

„Az ózonlyuknak a déli félteke felett decemberben szinte teljesen el kellene tűnnie” – olvasható a központ jelentésében, most kezdődik ugyanis a nyár.

A sarkvidéken a napfény hatására normális esetben megváltoznak a nyomás- és szélviszonyok, emiatt legkésőbb november elejére az ózonlyuk összeomlik. Ez azonban idén nem történt meg – állapították meg a DLR-hez tartozó távérzékelési adatközpont (DFD) tudósai.

A légkörkutatók szerint a jelenség oka az lehet, hogy idén a déli féltekén szokatlanul stabil sarki örvény alakult ki, amely 50 kilométer magasságot is elérhet. Ennek hátterében a sarkvidéki területek és a közepes szélességi körök közötti túl gyenge légtömeghullámok állhatnak, amelyeket a Csendes-óceán különösen hideg felszíne okozhatott.

„Ez elősegíti az ózonlyuk kialakulását” – mondta Lisa Küchelbacher, a DFD munkatársa. A léghullámok aktivitása december 5-től kezdődően megnövekedett. Ez most megváltoztathatja a déli-sarkvidéki nyári viszonyokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!