Egy kutatás szerint a vegánok csontjai könnyebben törnek

2020. november 23. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nagyszabású, hosszú távú kutatás során a vegánok 43 százalékkal gyakrabban szenvedtek csonttörést, mint a hús- és halevők – írja a Sky News.

Az azonban a kutatásból nem derült ki, hogy a törések mögött az étrend áll, vagy az, hogy valamiért a vizsgálat vegán alanyai balszerencsésebbek voltak.

Az EPIC-Oxford-kutatás összesen 55 ezer résztvevőjéből 2000-en voltak vegánok, a tudósok átlagosan 18 éven át vizsgáltak mindenkit. Összesen 3941 csonttörés történt, de a legnagyobb különbség a csípőtöréseknél volt: ez 2,3-szor olyan gyakran esett mega vegánokkal, mint a többiekkel. Az eredményeket a BMC Medicine című szaklapban jelenttették meg.

Ezer főre nézve a hús- és halevők közel huszad annyi törést szenvedtek tíz év alatt, mint a vegánok. A csípőjükön kívül a lábuk, karjuk, csuklójuk, bordájuk és kulcscsontjuk is nagyobb veszélyben volt.

Dr. Tammy Tong, a kutatás vezető szerzője szerint a kiegyensúlyozott, leginkább növényi alapú étrendet a legtöbb kutatás a hatékonyabb tápanyagbevitellel és különböző betegségek alacsonyabb esélyével azonosítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!