Magyarok is részt vesznek a világ első, kifejezetten exobolygókat vizsgáló kutatásában

2020. november 13. – 10:32

Magyarok is részt vesznek a világ első, kifejezetten exobolygókat vizsgáló kutatásában
Az Ariel illusztrációja – Fotó: Ariel Space Mission

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az Európai Űrügynökség az exobolygó-légköröket vizsgáló Ariel-űrtávcső-program támogatását. Az Ariel így a jövőben ezer, Naprendszeren kívüli planétából álló, változatos bolygómintát tud majd megvizsgálni, írja az ELKH közleménye.

Ez lesz a világon az első olyan küldetés, amely kifejezetten az exobolygók természetét, keletkezését és fejlődését vizsgálja. A programban több magyar kutató és mérnök is részt vesz, többek között az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tagjai.

Az Ariel kidolgozásában az elmúlt öt év alatt 17 ország közel 50 intézete vett részt. Az űreszközt a tervek szerint 2029-re építik meg és lövik az űrbe. Az Ariel vezető kutatója, Giovanna Tinetti a projektről azt mondta,

Mi vagyunk az első generáció, amelyik más csillagok körül keringő bolygókat képes tanulmányozni. Az Ariel pontosan ezt a lehetőséget ragadja meg, és több száz planéta természetét és fejlődését fogja felfedni Galaxisunkban.

A műszer segítségével megállapítható lesz az atmoszféra kémiai összetétele és az adott bolygórendszer keletkezésének megértéséhez is egy fokkal közelebb kerülnek a tudósok. Az Ariel nyílt adathozzáférésű lesz, a kutatók arra biztatják az érdeklődőket, hogy segítsenek a célpontok kiválasztásában és a jellemzők meghatározásában. A projekt leírása szerint

Az Arielnek egy 1,1 x 0,7 méteres elliptikus főtükre lesz, amivel a tervek szerint a távoli csillagrendszerek látható tartománybeli és infravörös sugárzását fogja megfigyelni. Egy infravörös színképelemző színeire bontja ezt a fényt, amiben a bolygók légkörét alkotó gázok ujjlenyomatait tudják megfigyelni, amikor a bolygó elhalad a központi csillaga előtt vagy mögött.

A projekt tavalyi bemutatkozó videója itt látható angol nyelven:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!