Felhőkarcoló méretű függőleges zátonyt fedeztek fel a Nagy-korallzátonyban

2020. október 29. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az Empire State Buildingnél is magasabb függőleges zátonyt fedeztek fel ausztráliai kutatók a Nagy-korallzátony északi végében a tengerfenék háromdimenziós leképezése során, ezzel 120 év után először találtak nagyobb méretű, különálló zátonyt a térségben – írja a Guardian.

A zátony az Ausztrália északi részén lévő Cape Yorktól nagyjából 130 kilométerre található, és egészen eddig nem volt ismert, ami a kutatók szerint jól mutatja, hogy milyen keveseb tudunk az óceánról, vagy akár azon belül a Nagy-korallzátonyról. Tom Bridge, az expedíció vezető kutatója elmondta, a Hold felszínéről mélyebb ismereteink vannak, mint arról, hogy mi van a vizeinkben a partmenti szakaszokon túl. A frissen felfedezett zátonyon az eddig látottak alapján nincsen sok kemény korall, szivacsokból, szarukorallokból és lágy korallokból ugyanakkor rengeteg található rajta, és számos halnak is otthont ad. Ez arra utal, hogy a régió tápanyagban gazdag az erős áramlatoknak és a mélyebbről feltörő vizeknek köszönhetően.

A Schmidt Ocean Institute Falkor nevű hajója, amihez a felfedezés fűződik, november közepéig folytatja egyéves expedícióját, melynek célja az óceánfenék feltárása. Az intézet a felfedezést megelőzően talált már többek közt 45 méteres telepes medúzát, ami az eddig látott leghosszabb tengeri állat lehet, és több tucat, jelenleg még nem ismert állatot is megfigyelhettek.