Háromcentis álfogakkal, hatméteres szárnyfesztávolsággal élt az Antarktiszon

2020. október 28. – 22:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akár 6,4 méteres szárnyfesztávolsága volt, és tűhegyes fogszerű kinövésekkel tizedelte a sarkvidéki halakat – mi az? Ez bizony egy Pelagornithidae családba tartozó őskori óriásmadár lesz, aminek maradványait most azonosították a kutatók. Az eddig feltárt legrégebbi Pelagornithidae-fosszíliát még az 1980-as években fedeztek fel az Antarktiszon – írja az MTI.

Bár a család egy jóval kisebb képviselőjének fosszíliája 62 millió évvel ezelőttről származik, az újonnan elemzett ősmaradványok egyike, egy 50 millió éves lábcsonttöredék, azt mutatja, hogy a nagyobb termetű pelagornithidek nem sokkal a dinoszauruszok vesztét okozó, 65 millió évvel ezelőtti tömeges kihalás után bukkantak fel. A szakemberek által megvizsgált másik fosszília, egy állkapocstöredék nagyjából 40 millió éves. Az óriásmadár-család tagjai egyébként legalább 60 millió éven át repkedtek a világ óceánjai felett – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Az utolsó ismert pelagornithid 2,5 millió évvel ezelőtt élt, egy változó éghajlatú korban, amikor a Föld lehűlt és beköszöntött a jégkorszak.

Peter Kloess, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusának diákja, a leletet a Scientific Reports című folyóiratban leíró tanulmány vezető szerzője szerint az 5-6 méteres szárnyfesztávolság azt mutatja, hogy a dinoszauruszok kipusztulását követően a madarak viszonylag gyorsan gigantikus méreteket öltöttek, majd évmilliókon át uralták az óceánokat. Kloess 2015-ben figyelt fel két fosszíliára: a lábcsontról megállapította, hogy az egy korábbi geológiai formációból származik, mint azt eddig gondolták, vagyis nem 40 millió, hanem 50 millió éves.

A Pelagornithidae család tagjainak állkapcsán tűhegyes fogakra hasonlító csontos nyúlványok futottak végig, amelyeket keratin borított. A madarak ezekkel az álfogakkal ragadták ki a tintahalakat és a halakat az óceánból. Az állkapocs elemzése azt mutatta, hogy a csontos kinövések hossza akár a 3 centimétert is elérhette. A nagyjából 12 centiméter hosszú állkapocstöredék alapján a szakemberek úgy vélik, hogy az állat koponyájának hossza akár 60 centiméter is lehetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!