A NASA megtiltaná a szemetelést és a harcolást a Holdon

2020. október 14. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA új szabályai megtiltják a harcot és a szemetelést a Holdon, és az olyan történelmi helyszíneket is el kell kerülniük az égitestre lépő űrhajósoknak, mint az Apolló-11 egykori bázisa, írja az MTI.

Az amerikai űrhivatal kedden hozta nyilvánosságra új irányelveit az Artemis holdraszállási programról. A szabályok az 1967-es világűrszerződésen és más megállapodásokon alapulnak, az úgynevezett Artemis-egyezséget eddig nyolc ország írta alá. Az alapító tagok között szerepel az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Olaszország, Japán, Luxemburg, az Egyesült Arab Emírségek és Nagy-Britannia. Jim Bridenstine, a NATO igazgatója arra számít, hogy a jövőben még több ország fog ehhez csatlakozni. Bridenstine azt is mondta, hogy a világűrkutatás történetének legnagyobb koalíciója jöhet létre, ami a jövőbeli Mars-expedíciók útját is kikövezheti.

A NASA tervei szerint 2024-ben szállhatnának le ismét űrhajósok a Holdon. Mike Gold, a NASA nemzetközi és ügynökségek közötti kapcsolatokért felelős főnöke szerint „nemcsak az fontos, hogy űrhajósaink eljussanak a Holdra, hanem az is, hogy magunkkal vigyük oda az értékeinket is.”

Az első számú szabály szerint mindenkinek békével kell érkeznie a Holdra, Tilos a titkolózás, minden felbocsátott objektumot azonosítani és regisztrálni kell. Minden tag egyetért abban, hogy űrhajósa vészhelyzet esetén segítséget nyújtson. Az űrben használt rendszereknek univerzálisnak kell lenniük, minden felszerelésnek kompatibilisnek kell lennie, és a tudományos adatokat meg kell osztani egymással.

A történelmi helyszíneket meg kell óvni, bármilyen keletkező űrszemetet megfelelő módon ártalmatlanítani kell. A holdjárók és más űreszközök küldetését nem veszélyeztetheti, hogy mások túl közel kerülnek hozzájuk. A szabályok megszegőit távozásra szólítják fel, mondta Bridenstine.

Mindeddig csak az Egyesült Államok küldött embert a Holdra: 1969 és 1972 között 12 amerikai űrhajós járt ott. Oroszország egyelőre kívülről szemléli a fejleményeket, Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője hétfőn egy nemzetközi űrhajózási kongresszuson arról beszélt, hogy az Artemis-program túlságosan Amerika-központú, és ő inkább a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló együttműködési modellt részesítené előnyben.

Az űrkutatásban szintén élen járó Kína teljesen kimaradt az egyezményből, ugyanis a NASA egyelőre semmilyen kétoldalú megállapodást nem köthet Kínával.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!