Sósvízű tavak hálózatára bukkantak a Mars felszíne alatt

2020. szeptember 29. – 15:23

frissítve

Sósvízű tavak hálózatára bukkantak a Mars felszíne alatt

Másolás

Vágólapra másolva

Sósvízű tavak hálózatát fedezték fel a Mars felszíne alatt a déli-sarkvidéknél egy nagy földalatti tó mellett.

A felfedezést ugyanazok az olasz kutatók tették, akik két éve felfedezték a Mars felszíne alatt talált nagyobb tavat, olvasható a Nature Astronomy című tudományos lapban. Abból a felfedezésből kiindulva terjesztették ki a kutatási területet több száz kilométerrel az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express szondájának radarját felhasználva.

A becslések szerint 20-szor 30 kilométeres, a jeges felszín alatt 1,5 kilométerre lévő sósvízű tó mellett három kisebb, különböző méretű víztestet fedeztek fel, melyek a nagy tótól függetlenek, írja az MTI.

A Sebastian Emanuel Lauro, a római Roma Tre Egyetem tudósa vezette kutatócsoport hasonló módszert alkalmazott, mint amelyet a Földön is használnak, hogy feltárják a Déli-sarkvidék és a kanadai sarkvidék rejtett tavait. Felfedezéseik több mint 100 radarmegfigyelésen alapulnak, melyeket a Mars Express 2010 és 2019 között végzett. Az űrszondát 2003-ban indították útnak.

Ezek a potenciális víztestek mind növelik annak esélyét, hogy a Marson, vagy a Mars belsejében mikrobiális élet lehet. A só magas koncentrációja valószínűleg megakadályozza, hogy megfagyjon a víz. A Mars déli sarkpontjánál a felszíni hőmérséklet a becslések szerint mínusz 113 Celsius-fok, mely a mélységgel egyenes arányosságban fokozatosan melegszik.

A víztestek biológiai szempontból érdekesnek tűnnek, „a jövőbeli Mars-misszióknak célpontja lesz ez a régió” – emelték ki a tudósok.

(Borítókép: A Mars és a Mars Express szonda látványképe. Fotó: ESA / D.Ducros / Novapix / Leemage / AFP)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!