20 millió dolláros büntetést szabtak ki a Microsoftra az Egyesült Államokban

2023. június 6. – 05:41

Másolás

Vágólapra másolva

6,8 milliárd forintnak megfelelő büntetést, mintegy 20 millió dollárt kell megfizetnie a Microsoftnak az Egyesült Államokban, miután kiderült, hogy jogtalanul gyűjtöttek adatokat az Xbox-fiókot nyitó gyerekekről, írja a BBC. A Federal Trade Commission, azaz az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Hatóság hétfőn jutott egyezségre a Microsofttal. A megállapodás értelmében nem elég pusztán kifizetniük a büntetés összegét, de fokozott védelemben is kell részesíteniük a gyerekeket.

A hatóság egyéb jogsértések mellett megállapította, hogy a Microsoft elmulasztotta tájékoztatni a szülőket az adatgyűjtési szabályokról. Megállapításuk szerint a vállalat megsértette a gyermekek online adatainak védelméről szóló törvényt, mivel nem szerezték be megfelelően a szülők hozzájárulását, és a szükségesnél hosszabb ideig őrizték meg a 13 év alatti gyermekek személyes adatait a 2021 előtt létrehozott fiókok esetében.

A törvény értelmében a gyermekeknek szóló online szolgáltatások és weboldalak kötelesek beszerezni a szülő hozzájárulását és tájékoztatni a szülőt a gyermekéről gyűjtött személyes adatokról.

A Microsoft esetében az Xbox-felhasználóknak fiókot kell létrehozniuk bizonyos szolgáltatások használatához. A létrehozáshoz olyan információkat gyűjtenek be, mint a teljes név, az emailcím és a születési dátum, a szülői engedélyre pedig már csak azután volt szükség, hogy elkérték pl. a gyerek telefonszámát.

2015 és 2020 között a Microsoft bizonyos esetekben évekig megőrizte a fiókbeállításból származó adatokat, még akkor is, ha a szülő nem fejezte be a regisztrációt. A vállalat elmulasztotta tájékoztatni a szülőket a begyűjtött adatokról, beleértve a felhasználó profilképét is.

A megállapodás részeként a Microsoftnak a gyermekek számára is új biztonsági védelmet kell bevezetnie. Ez egy olyan rendszer lesz, amely két hét elteltével törli az összes személyes adatot, ha nincs szülői beleegyezés. A megállapodást még egy szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia, csak ezután léphet hatályba.

Múlt héten az Amazon kapott 25 millió dolláros bírságot a Szövetségi Kereskedelmi Hatóságtól, miután kiderült, hogy éveken át megőriztek érzékeny adatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!