Rengeteg szélsőjobboldali tartalom és pár Adolf Hitler-beszéd is átcsúszott a Spotify szűrőjén

2022. szeptember 26. – 13:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) új jelentése szerint a Spotify bár azt hangoztatja, hogy fellép a szélsőséges tartalmak ellen a platformján, mégsem működik ilyen szempontból tökéletesen: a felügyelő csoport kritizálta a streaming platformot, amiért több tucat fehér felsőbbrendű előadónak adott teret a platformján. Sőt, egy Hitler-beszéd is felkerült rá, írja a Gizmodo.

Az ADL 40 szélsőjobboldali, fehér felsőbbrendűséget hirdető művészt talált különböző zenei műfajokban. Ezeknek az előadóknak célja ideológiájuk terjesztése, az antiszemitizmus és a rasszizmus népszerűsítése, a fasizmus előmozdítása. Néhány művész közülük a Spotify hivatalos, válogatott lejátszási listájára is felkerült, tehát volt olyan, akit az alkalmazás egyenesen ajánlott is más hallgatóknak.

Ennek egyik példája a Wiking 1940 nevű olasz nemzetszocialista black metal banda (ők a jelentés óta el is tűntek a Spotifyról). A Wiking 1940 egyik kislemezének már a címe is nemzetszocialista szimbólumokra utal, a Spotify-on – korábban – elérhető zenéjükben pedig olyan erősen militarizáltan fasiszta, keresztényellenes és antiszemitista sorokat énekeltek, minthogy

„Harcra készülünk a vörös ellenséggel szemben: a kereszténység és a judaizmus ellen. A hamis istenek ellen. Felégetjük a Bibliát és a Tórát.”

A dal Adolf Hitler beszédéből vett részleteket is beépített, ennek ellenére is rajta maradt több mint 20 lejátszási listán. Az ADL jelentése után a Wiking 1940 mellett egy másik, szintén szélsőjobboldali bandát is törölt a Spotify.

Az ADL a kifejezetten fehér felsőbbrendű szókapcsolatokra (például az alt-right elektrozenéjének gyűjtőfogalmára, a fashwave-re) is rákeresett, nagyjából 100, a felhasználók által készített lejátszási listát talált. Közülük sok borítója szélsőséges és neonáci képekből állt. „A Spotify lehetővé teszi a szélsőséges tartalmak virágzását”, összegezte jelentésében az ADL aggodalmait.

„Annak ellenére is, hogy a platform az elmúlt hónapokban új, a szélsőséges tartalmak eltörlését célzó irányelvet adott a szabályzatához.”

-tették hozzá. Szerintük a szélsőséges képeket és tartalmakat látva a „Spotify-nak még sok tennivalója van az új irányelv megvalósításának érdekében”. A Spotify szóvivője a Gizmodo-nak azt reagálta, hogy komolyan veszik a tartalommal kapcsolatos aggályokat, az ADL által hivatkozott tartalmak nagy része valóban sértette a szabályzatukat, ezért eltávolították azokat.

Forrás: Spotify
Forrás: Spotify

Hozzátette, egy belső szakértői csapat és a Spotify saját algoritmusa is azon dolgozik, hogy kiszűrje ezeket a tartalmakat. Az ADL által kritizált előadók egy része azonban így is fent maradt a Spotify platformján, köztük például az olyan beszédes nevű előadók is, mint az „Übermensch”. Arról nem beszélve, hogy Adolf Hitler nevű felhasználókat, sőt, egyenesen Adolf Hitler-beszédeket (mint az 1939-es Reichstag-beszéd) is elég könnyen találhatunk még most, a cikk írásakor is a platformon.

A Spotify jelezte, hogy idén eddig 12 ezer podcast epizódot, 19 ezer lejátszási listát, 160 zeneszámot és közel 20 albumot töröltek azért, mert az ütközött az irányelvekbe. „Tisztában vagyunk azzal, hogy mindig van még tennivaló” – mondta a cég, majd hozzátették:

„Nyitottak vagyunk arra is, hogy párbeszédet folytassunk szervezetekkel, beleértve az ADL-t is, annak érdekében, hogy tovább javíthassuk platformunk biztonságát.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!