100 millió dollár tűnt el a legújabb kriptotőzsdés hekkertámadásban

2022. június 25. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

100 millió dollár, azaz nagyjából 38 milliárd forint értékű kriptovalutát loptak el ismeretlen hekkerek a Horizon nevű kriptotőzsdéről – írja a CNBC. Ez az eset már a harmadik hasonló nagyságrendű lopás az elmúlt hónapokban: a Ronin Network kirablásában 600 millió, a Wormhole feltörésekor 320 millió dollár tűnt el.

A Horizon egy úgynevezett blokklánc-híd szolgáltató, aminek semmi köze a budapesti Lánchídhoz, a lényege, hogy a segítségével különféle blokkláncok között mozgathatjuk a tokenjeinket. Kicsit leegyszerűsítve egy kriptopénzes pénzváltó. A szolgáltatás mögött álló cég, a Harmony megerősítette a hekkertámadás sikerét, és bejelentette, hogy az FBI specialistáival dolgoznak a nyomok felderítésén. Hogy pontosan milyen biztonsági résen át, és hogyan jutottak be a rendszerbe a támadók, az egyelőre nem ismert, azt lehet tudni, hogy az Ethereum és a Binance Smart Chain blokkláncok közötti „híd” volt a célpontjuk. A cég szerint a nagyobb forgalmú, Bitcoinnal foglalkozó hídjuk érintetlen maradt.

A hír nyomán előkerültek 2-3 hónapos Twitter-bejegyzések, amelyekben felhasználók már akkor potenciális biztonsági résekre panaszkodtak a Horizon rendszerében.

A hír vélhetőleg nem fog jót tenni a műfaj zászlóshajójának számító, legelterjedtebb
kriptopénz, a Bitcoin árfolyamának (aminek a változásait általában követi a többi kriptovaluta is). A Bitcoin ára tavaly novemberben a 60 ezer dolláros szint fölé emelkedett, azóta azonban szinte folyamatos zuhanásban van, múlt héten a 20 ezer dollár alá is benézett. Azóta kicsit összeszedte magát, és pont ekkor ütött be a hír az újabb nagy kriptopénz-rablásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!