Bezárná a Meta a statisztikai alkalmazást, amivel a Lájkbajnokság is készül

2022. június 24. – 11:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A CrowdTangle nevű alkalmazás bezárására készül a Meta – jelentette a Verge pénteken. Ezt a platformot a mezei felhasználók közül nem sokan ismerik, de ettől még fontos funkciója van: azt lehet rajta keresztül feltérképezni, milyen posztok a leginkább virálisak a Facebookon. A közösségi oldal tartalmát, az ott terjedő információkat kutató elemzők számára tehát nagy érvágást jelent, ha a cég alternatíva nyújtása nélkül megszünteti a CrowdTangle-t, amelynek használatával többek között a telexes Lájkbajnokság is készül.

A Facebook 2016-ban vásárolta fel a CrowdTangle-t, amelynek vezérigazgatója, Brian Silverman 2021 őszéig a helyén maradt. Távozása előtt már lehetett sejteni, hogy nem ért mindenben egyet a céges irányvonallal, egy, a New York Timesban tavaly nyáron megjelent cikk szerint „adatháború” kezdődött a Metán belül, amelyben Silverman azon az oldalon állt, hogy a cégnek több információt kellene megosztania a nyilvánossággal.

A Meta szerint ugyanakkor a CrowdTangle adatai, amelyre sok elemzés épít, némileg félrevisznek. Egy Twitter-folyamban John Hegeman, a Facebook hírfolyamért felelős vezetője azzal érvelt, hogy a platform segítségével összeállított toplisták számai pontosak ugyan, „nem azt mutatják meg, amit a legtöbb ember lát az Fb-n”. Állítása szerint jobb lenne azt nézni, mely posztoknak van a legnagyobb elérése, de a vállalat általában nem osztja meg közvetlenül ezeket az adatokat.

A Facebook a CrowdTangle 2016-os felvásárlásakor azzal érvelt, az eszköz segíthet a kiadóknak „felszínre hozni a fontos sztorikat, mérni a teljesítményüket, és azonosítani az influenszereket”. A platform ugyanakkor arra is alkalmas, hogy rávilágítson a közösségi oldalon villámsebességgel terjedni képest álhírekre.

A pénteki hírek szerint a Meta már februárban elkezdte a CrowdTangle leállításának hivatalos folyamatát, de az EU digitális szolgáltatási törvényének nyomására felfüggesztette azt. Most viszont úgy tudni, hogy a leállítás végül mégis megkezdődött, a Facebook mérnökei már nekiláttak a feladatnak. A Meta szóvivője a Bloombergnek elmondta, hogy a CrowdTangle legalább az idei félidős választásokig aktív marad. Azt is állította, hogy a cég azt tervezi: „még értékesebb” eszközöket biztosít majd a kutatók számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!