A Metánál nem szabad nyilvánosan beszélgetni az abortuszról

2022. május 20. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Meta vezetősége csütörtökön bejelentette a dolgozóknak, hogy tilos a cég belső Facebookján, a Workplace-en az abortuszról beszélgetni – írja megszerzett levelezések és belső források alapján a Verge.

A szabályt – ami megtiltja az alkalmazottaknak, véleményt fejezzenek ki vagy vitázzanak arról, hogy az abortusz helyes-e, vagy sem, és szintén tilos annak elérhetőségéről, azzal kapcsolatos jogokról, politikai, vallási, humanitárius nézetekről beszélgetni – még 2019-ben hozták, és a belső, Tiszteletteljes Kommunikációs Irányelvek része.

Az abortusz hosszú évtizedek óta fontos és megosztó téma az amerikai politikában. Az elmúlt hetekben azonban még inkább központi témává vált, miután kiszivárgott a legfelsőbb bíróság egyik határozattervezete, ami eltörölné a testület 50 évvel ezelőtti döntését, ami megalapozta az abortuszhoz való jogot. A téma rendkívül összetett, ebben a cikkünkben olvashat róla bővebben.

A szivárgás után néhány Meta-dolgozó arra kérte a vezetőséget, hogy töröljék el a tiltást, de a humán erőforrásért felelős alelnök, Janelle Gale egy meetingen azt mondta, hogy hiába próbálna mindenki tiszteletteljesen vitatkozni az abortuszról, „még így és érezheti magát valaki úgy, hogy a neme vagy vallása miatt támadják”. A Meta nem válaszolt a Verge kérdéseire.

Miután a Politico kiadta a kiszivárgott tervezetet, a cég második embere, Sheryl Sandberg azt írta a nyilvános Facebook-oldalán, hogy az egy ijesztő nap volt a nők számára, mert ha a kiszivárgott javaslatot megszavazzák, akkor a nők „az egyik legalapvetőbb jogukat” veszítenék el.

A metás tiltás leginkább a cégen belüli, nyilvános vitáknak szab gátat. Naomi Gleit azt írta egy belsős blogposztban, hogy az alkalmazottak csak olyan kollégákkal beszélhetnek róla, akikben megbíznak, csak privát környezetben (élőben, chaten), vagy legfeljebb olyan 5 fős csoportokban, aminek résztvevői nagyjából hasonló véleményen vannak. Ezt is csak zárt ajtók mögött lehet. Arra ösztönözte a dolgozóknak, hogy a Meta valamelyik nyilvános közösségi felületén, magánemberként írják le az álláspontjukat.

Vannak dolgozók, akik támogatják a döntést, de másokat zavar, hogy a cég törli az abortuszról szóló Workplace-posztokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!