Búcsút inthet a SIM-kártyának az iPhone 14

2021. december 30. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az iPhone 13 család már három hónapja megjelent, menetrendszerűen eljött az az időszak, amikor az internet népének arra hajlamos része az iPhone 14 kiszivárgott technikai paraméterein, részletein csámcsog és pletykálkodik. A jövő ősszel esedékes új Apple-telefonról eddig olyan, természetesen meg nem erősített hírek terjengtek, hogy

  • váratlanul olcsó lesz a csúcsmodell, a Pro Max verzió
  • visszatér az ujjlenyomatos azonosítás a kamerás-arcképes helyett, vagy mellett
  • a Lightning csatlakozó helyett USB-C lesz rajta
  • eltűnik a képernyő tetejéről a kameráknak helyet adó bevágás, és az objektív lencséje a kijelzőbe, vagy az alá kerül

Most pedig egy új híresztelés kapott szárnyra, ami a Forbes összefoglalója szerint amerikai mobilszolgáltatóktól szivárgott ki, az Apple ugyanis – állítólag – arról értesítette őket, hogy 2022 őszétől készüljenek fel a SIM-kártya nélküli iPhone-ok kezelésére.

A kártyát az eSIM rendszer váltja a telefonokban, ez a pici műanyag lapkáról a fixen a telefonba épített csipre költözteti át azokat az információkat, ami alapján a telefon csatlakozik a hálózatra és a telefonszámunkkal azonosítja magát. Ezeket vagy a szolgáltató, vagy mi magunk töltjük fel az eSIM-re, ami akár több előfizetést és telefonszámot is képes kezelni párhuzamosan.

Az eSIM előnyei számosak, eggyel kevesebb mozgó alkatrész és potenciális vízállósági sérülékenység a hardveren, nem kell tbbé tartani az elmozdult kártya okozta hibáktól, vacakolni a cserével, bosszankodni az elveszett kártya miatt, és hasonlók. Az eSIM kisebb is, mint a kártya, és manapság a mobiltelefonok tervezésekor az a pár milliméternyi plusz hely is sokat számíthat.

Magyarországon mind a három nagy szolgáltató támogatja az eSIM-et, legutóbb a Telenor jelentette be pár hete a technológia befogadását (egyelőre csak céges ügyfeleknek, de hamarosan kibővítik ezt mindenkire). Világszerte azonban ez még nincs így, szóval ha az Apple tényleg meghúzza ezt a lépést, azzal erős motivációt ad majd minden mobilos cégnek a technológiai felzárkózásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!