Egy felmérés szerint az irodai dolgozók többsége magántulajdonként kezeli a munkahelye adatait

2021. november 30. – 21:46

Másolás

Vágólapra másolva

Egy felmérés szerint az irodai dolgozók 72 százaléka tévesen úgy gondolja, hogy a munkahelyükön az általuk létrehozott és kezelt adatok az ő tulajdonuk – írja az MTI.

A biztonságtechnikai szoftvereket szállító ESET elemzése szerint az alkalmazottak közel fele viszi magával a munkahelyéről a vállalati adatokat. Ezzel – akár szándékosan, akár véletlenül – jelentős károkat okozhatnak a munkaadójuknak. Az ebből adódó belső incidensek költségei 2018 és 2020 között 31 százalékkal ugrottak meg.

Sok szervezetnél gyakorlatilag bárhonnan, bármilyen eszközről hozzá lehet férni a felhőalapú alkalmazásokhoz, adattárolókhoz és egyéb vállalati hálózati erőforrásokhoz, az alkalmazottak, megfelelő kontroll hiányában, könnyebben kijátszhatják az adatvédelmi szabályzatot: az adatok alapján például a szervezetek 43 százaléka egyáltalán nem rendelkezik olyan szabályzattal, amely megtiltja a dolgozóknak, hogy távozáskor magukkal vigyék a munkahelyi információkat.

Az ESET szakértői szerint még ennél is aggasztóbb, hogy a munkavállalók közel fele letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat bizalmas dokumentumokat, mielőtt végleg elhagyja a munkahelyét. Ez leggyakrabban a technológiai, a pénzügyi és a tanácsadói szektorokban fordul elő.