Oroszország beint a Facebooknak és a többi techóriásnak

2021. november 24. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy techcégeknek, mint a Facebook, az Apple, a Google, a Twitter, a TikTok és a társaik, még idén év végéig külön irodát kell nyitniuk Oroszországban, különben szankciókkal és büntetésekkel néznek szembe – írja a Sky News.

Az ezt megalapozó törvény, mely a legalább félmillió napi felhasználóval rendelkező oldalakra vonatkozik, júliusban lépett életbe. A hivatalos cél a felhasználók hatékonyabb védelme: a helyi irodákban panasz tehető, és a törvények betartása várhatóan jobban kikényszeríthető az online cégeknél. Az érintett vállalatokat (közéjük tartozik a volt szovjet térség egyik legfontosabb online szabadságterének számító Telegram is, melynek legutóbb a belarusz tüntetésekben volt döntő szerepe) korábban mind megbírságolták az orosz hatóságok, mert nem törölték azokat a tartalmakat a felületükről, amiket Oroszország illegálisnak minősített.

Az orosz médiafelügyeleti testület, a Roskomnadzor februárban különféle eszközökkel próbálta meg elérni a globális online vállalatoknál, hogy ne adjanak megjelenési teret a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij követőinek. A Twittert rövid időre le is lőtték, hivatalosan azzal az indokkal, hogy nem távolítottak el kábítószerek népszerűsítésével kapcsolatos, valamint pornográf tartalmakat. A közösségi médiacégek ellen több bírósági eljárás is indult azzal a címszóval, hogy a panaszok ellenére nem távolították el a Navalnij melletti, nem engedélyezett tüntetésekre való felhívásokat, amivel a hatóságok szerint kimerítették a kiskorúak veszélyeztetésének tényállását.

A Google tavasszal aztán eltávolította Navalnij csapatának a taktikai szavazást segítő választási applikációját, ami miatt a cég sok bírálatot kapott, hogy elfogadta Putyin autokratikus játékszabályait. Az orosz elnök egyébként azt hangsúlyozza, hogy egyetlen oldalt sem akarnak hozzáférhetetlenné tenni, csak rá akarják bírni őket a törvények betartására. A Roskomnadzor médiahatóságot hivatalosan ezzel a céllal hozták létre 2019-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!