Az aktivistákat és az újságírókat is jobban védené a zaklatástól a Facebook új szabályozása

2021. október 13. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb változtatással igyekszik elejét venni a platformon elharapódzó toxikus környezetnek a Facebook, amely a továbbiakban „önkéntelen közszereplőként” kezeli majd az emberi jogi aktivistákat és az újságírókat, így az eddiginél többet is tesz majd azért, hogy ne lehessen zaklatni őket – írja a Reuters.

A Facebook alapvetően igyekszik szabályozni, hogy mi fér bele a platformjain, ám a közszereplőknél ők is tesznek engedményeket – mind abban, hogy mit tehetnek meg, mind abban, hogy mit kell elviselniük. Így aztán egy politikusnak például komolyabb kritikákat is el kell viselnie, mint egy magánembernek, ezért cserébe pedig már engedményeket sem kap, Trump kitiltása után ugyanis minden politikus bukta a különleges bánásmódot a Facebookon.

Eddig ugyanezek a feltételek vonatkoztak az újságírókra és az emberi jogi aktivistákra is, ám a Facebook most elismerte, hogy ezek az emberek a munkájuk, nem pedig a személyük miatt közszereplők, így jobban is fogja védelmezni őket. A gyakorlatban ez azzal jár, hogy míg egy híresség halálát továbbra is lehet kívánni a platformon – ha nem jelölik meg, és nem nevezik nevén –, egy magánszemély, illetve most már egy újságíró esetében ezt szankcionálni fogják.

A cég nem mondta meg, hogy pontosan ki számít bele az új kategóriába, de azt elárulták, hogy minden egyes gyanús esetet külön meg fognak vizsgálni.

Azt is bejelentették emellett, hogy a közszereplőkkel szemben is tiltott dolgok listáját is kibővítik, többnyire olyasmikkel, amik aránytalanul érintik a nőket, a színes bőrűeket és az LMBTQ-közösséget. Ennek értelmében nem fogják engedni a túlságosan, kéretlenül szexualizáló tartalmakat, a túlszexualizált megszerkesztett képeket és a közvetlen támadásokat valakinek a kinézetére. A Facebook körül az utóbbi években rendszeresek voltak a balhék, és bár derekasan küzdenek a felmerült problémák ellen, nem úgy tűnik, hogy javulna a helyzet. Erről, illetve a nemrég nyilvánosság elé álló exfacebookos szivárogtatóról utoljára ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!