Kétéves volt, mikor véletlenül világhírű lett az arca, a családja most eladná a belőle készült mémet

2021. szeptember 23. – 06:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A most 10 éves Chloe Clem 2013-ban vált híressé, amikor kétéves korában édesanyja videóra vette, ahogyan a meglepetésszerű disneylandi kirándulástól nem volt elragadtatva. A videóból kivágott képkocka aggályt, néha gyanakvást kifejező arcként mémesedett és Side-eying Chloe-ként lett ismert. A BBC szerint ennek a képnek a digitális eredetijét non-fungible token (azaz NFT) formájában fogják értékesíteni.

Hogy mi az az NFT? Ebből a cikkünkből mindent megtudhat róla, amit tudni érdemes, ízléstől függően akár még annál többet is. A lényeg, hogy a hagyományos kriptovalutákhoz – például a bitcoinhoz – hasonlóan egy blokkláncalapú, digitális pénznemszerűségről van szó, csakhogy ennek minden példánya, vagy ha úgy tetszik, érméje, teljesen egyedi. Erre utal az NFT elnevezés is, aminek az első két betűjét úgy lehet feloldani, hogy „nem helyettesíthető”. (A harmadikat meg úgy, hogy token, ami gyakorlatilag a pénz konkrét példányát jelenti, de nem nagyon szokták lefordítani.)

A licit 5 ethereumtól indul – ez a kriptopénz egy formája, amely nagyjából 15 000 dollárt (több mint 4,5 millió forintot) ér. Chloe anyukája azt mondta, miután megismerte az NFT-s értékesítés lehetőségét, nem is volt kérdés számára, hogy el akarja adni a kislánya mémesedett arcának digitális eredetijét.

Fotó: Katie Clem
Fotó: Katie Clem

A még mindig csak 10 éves kislány, akit az Instagramon már több mint 500 ezren követnek, a befolyó összegből szeretne venni egy lovat, de az is felmerült benne, hogy saját Disney Worldöt is lehetne belőle építeni. Az anyukája azonban azt mondja, hogy a lánya egyetemi tandíjára teszi majd félre a mém eladásából származó összeget.

Mivel az NFT egyedi, remekül lehet ilyen formában műalkotásokat értékesíteni, vagy bármi mást, amin kiélheti a birtoklási vágyát, akinek van rá elég pénze. Az égő ház mellett sokat sejtetően mosolygó katasztrófalány képének eredetijéért 473 ezer dollárt, vagyis közel 142 millió forintot fizettek nemrég. Korábban elképesztő őrület alakult ki például az egyébként ingyen is bárki által elérhető kosarasvideók NFT-alapú értékesítése körül, de adtak már forintmilliókat humanoid robot festményéért, a világ első Twitter-bejegyzéséért, sőt az őszödi beszédet is árulták már ilyen formában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!