Kína három asztronautát küld a még épülő űrállomására

2021. június 16. – 06:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kína három asztronautát küld fel csütörtökön a kialakítás alatt álló űrállomására – adta hírül a kínai sajtó a China Manned Space Agency (CMSA) szerdai bejelentésére hivatkozva. A Sencsou-12 nevű űrhajó a háromtagú legénységet helyi idő szerint csütörtök reggel 9 óra 22 perckor, egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta segítségével juttatja fel a Tienho (Mennyei harmónia) űrállomás központi kabinjához – írja az MTI.

A kínai űrügynökség honlapján az ezzel kapcsolatos legfrissebb hír még múlt heti, és arról szól, hogy a Sencsou-12 és Hosszú Menetelés-2F összeszerelését áthelyezték a Kína északnyugati részén lévő Jiuquan Műholdindító Központ indító területére. „Az indítóközpont létesítményei és eszközei jó állapotban vannak, és különféle indítás előtti funkcióellenőrzéseket és közös teszteket hajtanak végre a terveknek megfelelően” – olvasható abban a közleményben.

Egy korábbi küldetés, a Sencsou-10 háromfős legénysége – fotó: CMSA
Egy korábbi küldetés, a Sencsou-10 háromfős legénysége – fotó: CMSA

A mostani jelentés szerint a három űrhajós, akik közül ketten már korábbi űrmissziókon is részt vettek, három hónapot tölt majd az űrállomáson, ahol egyebek mellett javítási és karbantartási munkát végeznek. Küldetésük a harmadik abból a tizenegyből, amelyek során a tervek szerint a jövő év végéig kiépülhet az űrállomás és felérkezhet a szükséges rakomány, valamint a legénység.

A Tienho központi elemét április 29-én bocsátották fel, kettőt pedig jövőre terveznek felküldeni. Korábbi beszámolók szerint az űrállomást 15 éven át akarják üzemeltetni, és egyhuzamban akár hat hónapon át is tartózkodhat rajta legénység.

Kövess minket Facebookon is!