Dokkolt a SpaceX űrhajója, egyszerre 11 ember van a Nemzetközi Űrállomáson

2021. április 24. – 18:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX magáncég Crew Dragon Endeavour űrkapszulája négy asztronautával a fedélzetén – közölte szombaton a NASA.

Az amerikai űrkutatási hivatal hangsúlyozta, hogy most először használtak „újrahasznosított”, vagyis egy előző űrrepülésnél használt hordozórakétát, és maga a Crew Dragon űrhajó (vagy kapszula) is a második repülését teljesíti, ez is újdonság, ilyen sem volt még.

Az űrkapszulát pénteken indították egy Falcon 9-es hordozórakétával a floridai Kennedy űrrepülőtérről. A NASA közölte, az űrhajó az Indiai-óceán felett, 425 kilométeres magasságban csatlakozott az ISS-hez.

Ezúttal két amerikai, egy francia és egy japán űrhajós érkezett az állomásra. Ők hét asztronautához csatlakoztak, akik már az állomás fedélzetén voltak. Közülük négyen egy másik SpaceX Crew Dragon kapszulával érkeztek novemberben.

Ezek voltak a megérkezés pillanatai:

Jelenleg 11 asztronauta (amerikai, orosz, francia és japán nemzetiségűek) van az űrállomáson, amely a valaha volt egyik legnagyobb szám. De ez pár napon belül lecsökken hétre, amikor a fedélzeten tartózkodó űrhajósok közül négy április 28-án hazautazik az állomásról. A NASA több mint egy évtizede azon dolgozik, hogy növelje a 21 éves űrállomás fedélzetén az állandó személyzet létszámát.

Ezek a fotók pedig a dokkolásról készültek:

A képek forrása: NASA / AFP A képek forrása: NASA / AFP
A képek forrása: NASA / AFP A képek forrása: NASA / AFP
A képek forrása: NASA / AFP

(MTI/CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!