Folyékony lencsés kamerát villantott a Xiaomi

2021. március 25. – 18:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a kínai Weibo közösségi oldalon rántotta le a leplet a Xiaomi jövő hétfőn bemutatásra kerülő nagy visszatérő, az Mi Mix új kamerarendszeréről, amelyben a telefonoknál először mechanikus helyett egy folyékony lencse kaphat helyet. A folyadékréteget alkalmazó technológia nem új, a vonalkódolvasókban például viszonylag régóta használják már, az előnyei miatt pedig a telefonos kameráknál is forradalmat hozhat, ha sikerül megfelelően implementálni – írja a The Verge.

Ahogy azt a nevükből is ki lehet következtetni, az ún. folyékony lencsékben mozgó alkatrészek helyett egy fémből, valamilyen szigetelőanyag és egy több folyadéktípusból álló réteg található. A fókuszálást és a gyújtótávolság változtatását úgy oldják meg, hogy elektromosságot vezetnek a folyadékrétegbe, amelynek alakja így megváltozik. Kamerákban a kétezres évek eleje óta használják a technológiát, és bár eddig főleg az iparban látták hasznát, számos előnye van a hagyományos lencsékhez képest – a sokoldalúság, az élettartam és a kompakt méret mind ide tartoznak, de akár a képstabilizációt is meg lehet említeni.

A telefonok esetében tavaly év végén a Huawei-jel kapcsolatban röppentek fel olyan pletykák, hogy a 2021-es csúcsmodelljeikben már ilyen lencse kaphat helyet, a csütörtöki bejelentés alapján viszont úgy tűnik, hogy a Xiaomi beelőzheti őket ezen a téren. Mint azt a kínai gyártó kijelentette, ezzel a módszerrel egyetlen lencsével le lehet majd fedni minden távolságot a makrózástól a telefotóig, és az autofókusz is gyorsabb lehet, mint most.

Nem meglepő egyébként, hogy a Xiaomi éppen a Mi Mixbe tesz először folyékony lencsét, az utóbbi években csak az Alpha nevű, elkaszált koncepciótelefonnal jelentkező szériában ugyanis mindig az extrémebb megoldások domináltak. A 2016-ban megjelent eredeti széria az akkoriban még annyira nem jellemző kávamentes dizájnnal tűnt ki a mezőnyből: a 2018-as Mi Mix 3 az egyik első telefon volt, amelyen egy mechanikusan csúsztatható szelfikamera kapott helyet, a 2019-ben bemutatott Mi Mix Alpha pedig ugyan gyártási problémák miatt sosem jelent meg, egészen őrületesen nézett ki az egész telefonon körbefuttatott kijelzőjével.

Az új Mi Mixet jövő hétfőn, vagyis március 29-én mutatják majd be hivatalosan, de valószínűleg elsősorban nem erről, hanem a Mi 11 Próról, illetve a Mi 11 Ultráról lesz majd szó. A gyártó szerint mindkét telefon versenybe szállhat majd a legjobb androidos készülékért folyó versenybe, és nagyon úgy tűnik, hogy mindkettőt a Samsung februárban bejelentett, 50 megapixeles szenzorával szerelik majd fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!