Ilyen hangja van annak, ahogy a Perseverance kipróbálta a lézerét a Marson

2021. március 11. – 23:25

frissítve

Ilyen hangja van annak, ahogy a Perseverance kipróbálta a lézerét a Marson
A Perseverance által küldött kép a Mars felszínéről – Fotó: AFP PHOTO / JPL-CALTECH

Másolás

Vágólapra másolva

Kipróbálta a Mars felszínén a lézerét a Perseverance marsjáró, az erről készült hangfelvétel egy részét pedig nyilvánosságra hozta a NASA, írja a The Verge.

A marsjáró tetején elhelyezett SuperCam nevű tudományos műszerével a Perseverance többek között a marsi kőzeteket tudja akár 7 méteres távolságból is vizsgálni. A hangfelvételek is sokat elárulnak a kutatóknak például a vizsgált kőzetek szerkezetéről és keménységéről.

A marsjáró első tesztalanya a NASA mostani bejelentése alapján egy nagyjából három méterre lévő kőzet volt még március 2-án, amit a kutatók a Mars navahó neve alapján „Máaznak” neveztek el. Az nem okozott meglepetést, hogy bazaltos összetételűnek bizonyult.

Közzétettek felvételt a környezeti zajokról is, ezt még február 19-én rögzítette a SuperCam mikrofonja:

A Perseverance marsi küldetésének fő célja az ősi marsi mikrobiális élet nyomainak felkutatása, ezért is landolt abban a Jezero-kráterben, amiben évmilliárdokkal korábban egy hatalmas tó hullámzott. A február 18-i, hibátlanul végrehajtott landolás után a NASA szakemberei jelenleg két lehetséges útvonalat jelöltek ki a Perseverance számára, amin elérheti az egykor a Jezero-kráterbe egykor beleömlő egyik folyó deltáját, de még nem döntötték el, hogy pontosan merre is induljanak a hosszú úton.

Múlt pénteken jelentették be, hogy a Perseverance megtette az első próbamétereit a Mars felszínén, ezzel lényegében hivatalosan is megkezdte a kutatómunkáját. A Perseverance marsjáró egyik fontos technikai újítása a Marson 2012-ben landolt Curiosityhez képest, hogy van benne önvezető üzemmód, így földi közbeavatkozás és parancs nélkül marsi mértékkel nézve meglepő gyors, napi több száz méteres tempóra is képes.