Szuperlézert fejleszt az amerikai hadsereg

2021. február 28. – 16:50

Szuperlézert fejleszt az amerikai hadsereg
Forrás: dynetics.com

Másolás

Vágólapra másolva

A Pentagon új fejlesztésbe kezd: egy, a mostani fegyvereknél sokkal erősebb lézert akarnak összerakni úgy, hogy a fegyver sokkal gyorsabb legyen, mint napjaink lézerei.

A Pentagon gyakran magánvállalkozásoknak adja ki az ilyen fejlesztéseket, erről is a kutatási-befektetési oldalukon írtak. Most egész pontosan egy taktikai, utrarövid impulzusú lézerben (Ultrashort Pulsed Laser – USPL) gondolkoznak.

Az ultrarövid valóban nagyon rövidet jelent, egész pontosan femtoszekundumos (10∧-15 másodperces, azaz 0,000000000000001 másodperces) impulzusokat várnak el. A mostani lézerfegyverek általában egy, folyamatos, néhány tucat kilowattos nyalábot indítanak. Ezekkel a nyalábokkal megégethetik vagy felgyújthatják a célpontot, sőt, akár az optikai érzékelőket is túlterhelhetik. Az új fegyver ezeknél sokkal erősebb lesz.

„A gyors tüzelésük és óriási erejük miatt a femtoszekundumos impulzusú lézerek egyedi taktikai lehetőségeket nyújtanak”

– áll a pályázati felhívásban, ami egy éve zárult le.

A videón (ami tavaly májusban készült, amikor egy teszt során a USS Portland lézerrel szedett le egy drónt) jól látható, hogy most használt lézerek leginkább csak elolvasztják a célpontokat, ám a USPL három módon is ártalmatlaníthatja a fenyegetéseket: szétvághatja a célpontot, „szélessávú szuperkontinuumot kelthet a levegőben, amivel megvakítja a szenzorokat”, valamint elektromos interferenciát gerjeszthet, ami túlterheli például egy drón áramköreit. Így ha nem tudja átégetni a külső burkolatát és nem tudja összezavarni az optikai érzékelőit, egy EMP-vel ki tudja ütni.

A USPL-ek rövidebb idő alatt nagyobbat ütnének: kilowattok (ezer watt) helyett 1 terawatt (billió watt) a cél, és egy pár másodperces nyaláb helyett 200 femtoszekundumig lőnének.

Az elektromágneses impulzus (EMP) nem csak a sci-fikben létezik: a nukleáris robbanások melléktermékeként rengeteg elektromágneses energia szabadul fel, ami túltölti a robbanás környékén található elektromos eszközöket, amik így használhatatlanná válnak. Sőt, még csak emberi pusztításra sincs szükség egy EMP kialakulásához. 1859-ben a napkorona egy darabja kilökődött az űrbe (koronakidobódás), ami akkora elektromágneses energia-felszabadulással járt, hogy leállt a bolygó távíróhálózatának jelentős része.

Nem ez az amerikai fegyveres erők egyetlen lézeres kísérlete. Tavaly a Popular Mechanics arról írt, hogy hasonlóan lézerrel akarják megoldani, hogy a vadászpilóták ne csak menekülni tudjanak az őket célzó rakéták elől. Egyelőre inkább csak passzívan tudnak védekezni: megpróbálhatnak manőverekkel kikerülni a rakéta látóteréből, infracsapdákkal megpróbálhatják összezavarni az infravörös önirányítású rakéták érzékelőit, vagy alumínium reszeléket szórhatnak maguk mögé, hogy a radar munkáját nehezítsék meg.

Ezen változtatnának a SHiELD-technológiával, ami gyakorlatilag egy vadászgépre szerelt lézerágyú, ami lelövi az üldöző rakétákat. Ezt valószínűleg nem lopakodókra szerelik majd, de ha beválik, akkor remek védelmet nyújthat például az F-15-ös vadászrepülőgépeknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!