Ősi óriástóba pottyantja a 2,7 milliárd dolláros marsjárót a NASA

2021. február 18. – 09:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint este 21.55-kor landol a Marson a NASA következő Marsjárója, a Perseverance, amennyiben a majdnem 3 milliárd dollárból fejlesztett eszköz sikerrel veszi a rendkívül komplex, a csak a rettegés hét perceként említett landolási manőver minden elemét. A Perseverance landolására egy egykori ősi tó helyét, a Jezero-krátert nézték ki, ahol évmilliárdokkal ezelőtt rengeteg víz lehetett, ezzel pedig tökéletesen alkalmas lehetett arra, hogy kialakuljon benne a mikrobiális élet, amennyiben ez megtörtént.

A kráteren belül is egy torkolatvidéket céloz meg a Perseverance, ahogy az a korábbi NASA-kutató, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék munkatársa, Dr. Hargitai Henrik által készített infografikán is látható. A kijelölt landolási zónába korábban két folyó is torkollt, vagyis a kőzetvizsgálat szempontjából is kiemelten érdekes lehet ez a terület.

Fotó: Dr. Hargitai Henrik
Fotó: Dr. Hargitai Henrik

Hargitai térképe alapján remek képet kapunk a rendkívül mély kráterről, illetve annak környezetéről. Kiderül az is, hogy a Perseverance-nek elég mostoha időjárással kell majd megbirkóznia, a kráterben ugyanis még nappal is csak alig kúszik 0 fok fölé a hőmérséklet, éjszaka pedig mínusz 85 fok is lehet.

A 45 km átmérőjű kráter egyébként a marsi egyenlítőtől északra található Isidis Planitia óriási becsapódási kráter északnyugati részén található.

A Perseverance számára kijelölt landolási hely nagyjából 3700 km-re lesz attól, ahol a Curiosity landolt a Gale-kráterben 2012-ben.
Hargitai nem mellesleg a legnagyobb bolygótérkép-adatbázis fenntartója, a további térképeket itt lehet böngészni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!