Amerika szerint 1,3 millió dollárt loptak el tőle észak-koreai hekkerek, de Észak-Korea nem adja ki a vádlottakat

2021. február 18. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bankoktól és vállalkozóktól szerzett pénzzel, 1,3 millió dollár (kb. 387 millió forint) ellopásával vádol az Egyesült Államok három észak-koreai hekkert, írja a BBC.

A vádak szerint a három férfi rosszindulatú kriptovaluta-programokat telepített, így szerzett pénzt. A három férfit azzal is vádolják, hogy részt vettek a 2017-es Wannacry kibertámadásban, mely országos szinten megbénította az Egyesült Királyság egészségügyének számítógépes hálózatát, és a világ több mint 150 országát érintette.

Az egyik vádlottat, Pak Dzsinhjokot két évvel ezelőtt már megvádolták azzal, hogy szerepe volt a Sony Entertainment Pictures 2014-es meghekkelésében. John Demes nemzetbiztonsági főügyész-helyettes szerint „Észak-Korea azon alkalmazottai, akik a billentyűzetet fegyverként használják és digitális pénztárcákat lopnak el, a világ vezető bankrablói”.

Az Egyesült Államok szerint mindhárom férfi Észak-Koreában van, az ország azonban nem adja ki állampolgárait. Az ügyben vádolnak egy kanadai–amerikai férfit, a vád szerint ő volt az észak-koreai csoport pénzmosója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!