Repülőről indított rakétával forgathatja fel az űripart a Virgin Orbit

2021. január 17. – 23:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap elérte a világűrt a Virgin Orbit repülőről indított rakétája, a cég ezzel újabb alternatívát kínál az űripari szereplők számára, írja a Washington Post.

Richard Branson Virgin Orbit nevű cége most először érte el a világűrt és a Föld körüli orbitális pályát egy repülőről indított rakétával, ami egy új, rendkívül költséghatékony megoldás lehet az űriparban érdekelt cégek számára. Ennek a módszernek különösen a kisebb műholdak Föld körüli pályára állításában lehet fontos szerepe.

Itt nem egy hagyományos földi, függőleges rakétaindításról van szó, hanem egy 10 kilométeres magasságban a Csendes-óceán felett repülő Boeing 747-esről startol el egy kisebb méretű űrrakéta, amely aztán feljut az űrbe.

Az ilyen kisebb méretű rakéták nagyjából akkora műholdakat tudnak feljuttatni, amelyek egy nagyon nagy hűtőszekrény méretétől egy kenyérsütő méretéig terjednek – mondta Will Pomerantz, a Virgin Orbit egyik vezetője. A vasárnapi misszió során tíz műholdat állítottak Föld körüli pályára.

Ez már Branson második olyan cége, ami sikeresen eljuttatott valamilyen eszközt az űrbe, korábban a Virgin Galacticnek is sikerült megugrania ezt a szintet.

Néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy Jeff Bezos űrcége egy karnyújtásnyira került az űrturizmus beindításától.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!