Gyűlöletbeszéd miatt tiltott le egy mesterséges intelligenciát a Facebook Dél-Koreában

2021. január 14. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Lee Luda nevű csetbot egy 20 éves koreai egyetemi hallgató személyiségével felruházott algoritmus, melyet a Facebook letiltott, miután Ludáról kiderült, erősen homofób üzeneteket ír használóinak, írja a Guardian.

Lee Luda – Fotó: Scatter Lab
Lee Luda – Fotó: Scatter Lab

Luda indulása után 20 nap alatt 750 ezer felhasználót szerzett Dél-Koreában, ahol a Facebook Messengerében volt elérhető. Aztán egyre több panasz érkezett ellene azért, mert

ha szóba került a szex, Luda erősen homofób gondolatokkal válaszolt

A szöuli székhelyű Scatter Lab fejlesztette ki Ludát, a céghez érkezett panaszok alapján Luda nemcsak homofób, de a fogyatékkal élőkről is diszkriminatívan beszélt. A cég nyilatkozatában a héten azt írta,

„Ez nem tükrözi vállalatunk gondolatait, folytatjuk a frissítéseket, hogy az ilyen diszkrimináló és gyűlöletet keltő mondatok ne ismétlődhessenek meg”

A csetbot újra megjelenik majd azután, hogy a cég kijavította a hibákat. Luda gondolatainak alapja a KakaoTalk nevű üzenetküldő alkalmazásból vett 10 milliárd valódi beszélgetés: ezek dél-koreai fiatal párok között zajlottak le.

Nem Luda az első csetbot, aki elfajult a közösségi oldalakon, korábban Kínában kellett a Xiaoice nevű mesterséges intelligenciát lebutítani, mert a Kínai Kommunista Párt ellen kezdett felbujtani embereket. Ugyanebben az évben a Facebook algoritmusait le kellett állítani, mert saját, az emberek számára ismeretlen nyelvet kezdtek el kialakítani egymás között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!