Hekkerek 70 terabájtnyi adatot másoltak le Parler-felhasználók tartalmaiból, és ez akár a hatóságoknak is jól jöhet

2021. január 12. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hekkerek mintegy 70 terabájtnyit lemásoltak az amerikai kongresszus előző heti ostromának megszervezésére is használt, Parler nevű alternatív közösségi oldal felhasználói által nyilvánosan hozzáférhetővé tett tartalmakból – írta a Cybernews internetes szakportál.

Az MTI szemléje szerint a hétfő reggel óta elérhetetlen platformról felhasználói információkat, bejegyzéseket, videókat, képeket másoltak le.

Az egyik hekker arról számolt be, hogy több mint egymillió videót sikerült megszerezniük, köztük törölt felvételeket is. „Ezek eredeti, feldolgozatlan és nyers fájlok, a Parlerre feltöltött metaadatokkal együtt” – írta a Twitteren.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kizárólag a felhasználók által önként nyilvánossá tett személyes információkat gyűjtötték. „Nem tudjuk az emailcímedet, a telefonszámodat vagy a bankkártyaadataidat, hacsak nem te magad tetted őket közzé a Parleren” – szögezte le.

Akár a hatóságoknak is jól jöhet

A Cybernews arról számolt be, hogy

ezek az adatok a bűnüldöző hatóságok segítségére lehetnek, a múlt heti zavargások sok résztvevője ugyanis törölte a washingtoni Capitolium ostromáról akkor megosztott bejegyzéseit, videóit.

A portál szerint ugyanakkor az ügy etikai kérdéseket vethet fel, mivel nemcsak az erőszakos cselekményeket tervezők adatait másolták le, hanem többek között olyan emberekét is, akik pusztán kíváncsiságból vagy szakmai kötelességből, például újságíróként regisztráltak.

A most alkalmazott, úgynevezett adatkaparást (data scraping) információk kinyerésére szolgálják a különböző weboldalakról.

Már elérhetetlen

Megírtuk, hogy a Parler webszervereit üzemeltető Amazon a „közbiztonság rendkívül valós kockázatára” hivatkozva tette elérhetetlenné az oldalt, és ezzel párhuzamosan a platformot ideiglenesen a Google és az Apple is eltávolította alkalmazáskínálatából.

Az Egyesült Államokban a választás után hirtelen nagyon népszerű lett a Parler nevű alternatív Twitter, ami azt ígéri, hogy otthont ad a mainstream közösségi médiából kiábrándult felhasználóknak. A szólásszabadság bástyáját azonban republikánus véleményvezérek és mindenhonnan kitiltott konteósok vették át, és inkább tűnik jobbos safe space-nek, mint az utolsó szabad helynek az interneten.

De milyen az a közösségi oldal, ahol Ted Cruz a legnépszerűbb celeb? Mi is benéztünk, és trumpista influenszereket, demokrata választási csalást és egy meglehetősen kiforratlan közösségi platformot láttunk, az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!