Az ENSZ a biztonság kedvéért betáraz az ebola elleni oltóanyagból

2021. január 12. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ készletet halmoz fel az ebola elleni oltóanyagból arra az esetre, ha a járvány újra kitörne, írja az MTI.

A projektben az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) és az Orvosok határok nélkül (MSF) segélyszervezet vesz részt. A készletet Svájcban raktározzák majd.

Mindezzel az a céljuk, hogy ha kell, akkor két napon belül hozzáférjenek az oltóanyaghoz.

A WHO mellett az oltóanyag használatát az Egyesült Államok, az Európai Unió, és nyolc afrikai ország is engedélyezte. Guineában és Kongóban a vakcinával már több mint 350 ezer embert immunizáltak.

A legutóbbi ebolajárvány 2020 novemberében ért véget hivatalosan a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugati részén, ahol 2018 óta több mint 2200-an haltak bele a vírusba.

Az ebolavírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezéssel terjed. A betegség hasmenéssel, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány 2014-ben és 2015-ben volt Nyugat-Afrika országaiban, akkor több mint 11 ezer ember halt bele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!