Telex Neked #80: Válság, gyász, Brüsszel és háború, inkább menjünk kirándulni

2022. szeptember 23. – 05:06

Telex Neked #80: Válság, gyász, Brüsszel és háború, inkább menjünk kirándulni
Kollégánk, Nagy Bálint, az aktuális hírlevél szerkesztője

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a szeptember 15. és szeptember 21. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok! Nagy Bálint vagyok, tavaly decemberben gyakornokként kerültem a Telexhez, és azóta is itt dolgozom. Főleg politikai témákkal foglalkozom, a választási kampányban például a külföldön élő magyarok szavazási lehetőségeiről írtam, de más jellegű témák is érdekelnek, akár egy nehezen értelmezhető rendelet kibogozása is. Ezenkívül nyáron kipróbálhattam, hogy milyen fesztiválokról tudósítani: voltam a kedvenc fesztiválomon, a Szigeten, de írtam a Balaton Soundról is, ahova magamtól vélhetően soha az életben nem mentem volna el.

Magamról még annyit, ami talán a képet is megmagyarázza: ragaszkodom ahhoz, hogy mindenhol jó, de legjobb délen. Nagyon szeretek utazni, és imádom a déli országokat, különösen Olaszországot, az ő nyelvükön már lelkesen beszélek is. Az is előfordult már, hogy sikerült annyira átszellemülni, hogy az olaszok helyinek néztek. Másik mániám a repülés és a repülőgépek, én vagyok az, aki ha meghallja, hogy gép húz el a feje fölött, a legalkalmatlanabb pillanatban is odakapja a fejét. Végül pedig a kedvenc GIF-em.

De térjünk vissza a földre, és tegyünk egy túrát az elmúlt egy hét legfontosabb történései között. Akadt belőlük bőségesen:

1. Mindenekelőtt: tankoljuk tele a kocsit 480-as üzemanyaggal, és rakjuk tele a hátizsákot árstoppos termékekkel!

Mikor már mindenki azt hitte, hogy a héten nem dől el az árstopok kérdése, szombaton reggel hirtelen kormányinfót jelentettek be. Az előzetes kormányzati utalgatások ellenére maradtak az árstopok: a 480 forintos üzemanyagárstop magánszemélyeknek, de az élelmiszerárstopot is meghosszabbították, és a kamatstop is marad. A sok stop, azaz árintézkedés mind azt bizonyítja, hogy a kormány szereti más szerszámával verni a csalánt.

2. Vegyük az irányt Strasbourg, majd Brüsszel felé, de sok jóra, főleg pénzre, egyelőre ne számítsunk!

Nem teljes értékű demokrácia, hanem „választási autokrácia” Magyarország, legalábbis ezt állapította meg az Európai Parlament friss, Magyarországról szóló jelentése. Ezután tartalmas hétvége következett, mert vasárnap hozott döntést az Európai Bizottság a jogállamisági kérdésekkel kapcsolatos pénzelvonásról is. A Bizottság 3000 milliárd megvonását javasolja, de a végső döntés az Európai Unió Tanácsáé, ráadásul november 19-ig ultimátumot is kapott a kormány: ha addig végrehajtja a saját maga által tett vállalásokat (amelyek itt olvashatóak), akkor nem lesz elvonás. Gyors megegyezésre még Navracsics Tibor sem számított, és a várt egérút is bejött. A miniszter meg is nyugtatta a pénzért aggódókat: elmondta, hogy nem azért tett a kormány vállalásokat, hogy elkábítsa az Európai Bizottságot.

3. Brüsszeltől már nincs messze London és Windsor sem, álljunk meg ott is egy pillanatra!

Egy hosszú, majdnem 11 napos gyászfolyamat után, hétfőn eltemették a szeptember 8-án, 96 éves korában meghalt II. Erzsébet királynőt. A temetést megelőző napokban rengetegen szerették volna leróni tiszteletüket a londoni Westminster Hallban felravatalozott uralkodó előtt: előfordult, hogy 30 órás sor alakult ki, de maga David Beckham is 13 órát várakozott, sokan pedig a várakozás közben lettek rosszul és ájultak el. A britek gyászáról nem túlzás azt állítani, hogy az egész világ figyelte, a temetés pedig még a világ vezetőit is összehozta: az amerikai elnöktől egészen a jordán királyig mindenki ott volt a gyászszertartáson, de akadt olyan is, akit nem láttak szívesen, vagy egész egyszerűen „nem volt lehetséges” a részvétele. A királynőt a félnapos gyászszertartás után, családi körben helyezték végső nyugalomra Windsorban. II. Erzsébet egy kápolnában nyugszik néhai férjével, édesanyjával, édesapjával és testvérével. Egy biztos: a királynő halálával egy korszak véget ért.

4. Részleges mozgósítást rendelt el Putyin, így továbbra is elkerülendő úti cél Ukrajna és Oroszország

Meglepetten figyelte a világ, ahogy az elmúlt napokban az ukrán fegyveres erők egyre nagyobb területeket szereznek vissza. A felszabadított Izjumnál az ukránok tömegsírokat találtak, ahol a kiásott holttesteken erőszakos halálra utaló jeleket találtak. Az ukrán katonai sikerek egy 57 éves parancsnok nevéhez kötődnek, egy biztos, az ő nevét az orosz hadsereg már biztosan megjegyzi. Putyin közben találkozott a kínai elnökkel, de a várakozások ellenére a „nesze semminél” sokkal többet nem kapott a Kínát a járvány óta először elhagyó Hszi Csin-pingtől. Putyin a hosszú hallgatás utáni első beszédében részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban. Ez 300 ezer katonát jelent, ráadásul az elnök szerint van mivel megvédeniük magukat, majd hozzátette: „nem blöffölök”.

5. Amíg a külfölddel foglalkoztunk, itthon is történtek a dolgok: árnyékkormány, felfüggesztett beruházások, 20 fok az általános iskolákban

Utolsó állomásként a hazai történésekre is megéri kitekinteni. A DK több hónapnyi előkészület után bejelentette, hogy árnyékkormányt alakít Dobrev Klára vezetésével, azóta pedig előbújtak az árnyékból a kormánytagok is, akik egytől egyig párttagok. Közben az is kiderült, hogy nem kell minden közintézményben 18 fokban fagyoskodni télen, igaz, az általános iskolákban is kell majd egy pulcsi, de azokat legalább 20 fokig fel lehet majd fűteni. A régieket legalábbis biztos, mert kiderült az is, hogy a kormány rengeteg beruházást függeszt fel, szám szerint 284-et. Közlekedési, sport- és egészségügyi beruházások sora, de rengeteg felújítására váró iskola is várhat még. De Orbán Viktor tervei szerint még bőven ráérnek, mivel szerinte 2060-ig is elkormányozhat a Fidesz új generációja, de ki tudja, mi lesz addig, hiszen a miniszterelnök szerint 2030-ig akár szét is eshet az egész EU.

6. A múlt hét legolvasottabb cikke: Szilágyi Liliána a bíróságon: Arra keltem fel, hogy apám megmerevedett nemi szerve hozzám nyomódik

7. A hét képe

Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP
Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP

Az oroszok több száz megkínzott és agyonlőtt ember holttestét hagyták hátra az Izjum környékén feltárt tömegsírokban, a helyszínek a műholdképeken is jól látszanak. Tömegsírokat egyébként nemcsak Izjum környékén, hanem más felszabadított városokban is találtak, többek közt a frissen visszafoglalt Kupjanszkban is. Szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt a feltárt sírokról, ő úgy fogalmazott, hogy a felszabadított területeken az oroszok háborús bűnöket követtek el.

8. A hét videója

A ritkán megszólaló színész a Telexnek hosszan mesélt saját színpadi szorongásairól, a magyarok boldogtalanságáról és arról is, hogy miért nem optimista a FreeSZFE-vel kapcsolatban.

9. Heti túraajánló – Szépkilátás

Klasszik Kő-hegyi kör

Tenczer Gábor ezentúl minden héten ajánl egy túrát a Telex Neked hírlevél feliratkozóinak.

Ez volt az a túra, ami 15 telexest ki tudott rántani a szerkesztőségi karosszékből. Egy 18 kilométeres túrát ajánlunk, benne klasszikus kirándulópontokkal és új attrakciókkal – még Petőfi és Cseh Tamás is erre koptatta anno a túraösvényt. Ha igazoltan megcsinálod te is, ingyen szörpözhetsz/teázhatsz a Kő-hegyi menedékházban, és lesz egy Grafitember rajzolta faintos okleveled, nem mellesleg túrázol egy jót.

10. Ezek vagyunk mi: bemutatom Tenczer Gábor újságírót, a Telex új túrarovatának, a Szépkilátásnak a vezetőjét

„Ha túravezető nem is, de úgy tűnik, túrarovatvezető lettem” – írta a múlt héten Tenczer Gábor, miután elindult a Telexen a Szépkilátás című túrarovata. Gábor neve a túrák rajongóinak már biztosan nem idegen, de azok is sokat találkozhattak vele, akiket a budapesti témák érdekelnek, főleg, ha a BKV-ról van szó.

Ha az ember beüti a neved, mondjuk, a Google keresőjébe, a telexes szerzői oldalad után azonnal a túrás tartalmaid jönnek szembe. Túrákról írni inkább munka számodra, vagy hobbi, ami ki is kapcsol?

Hobbiként felfogott munka. De ugyanígy mondhatnám azt is, hogy munkaként felfogott hobbi. Lényeg, hogy élvezem.

Mikor jött a túrázás? Egészen régóta az életed része, vagy később vált azzá? Mikor jött el az pont, hogy az érezted: „Nekem erről írni kell!”

Már egy ideje túráztam, amikor egy szó szoros értelmében vérfagyasztó téli magashegyi túra után kibuggyantak belőlem az élmények egy túravezető ismerősöm blogján. Jó volt leírni, olvasták is sokan, gondoltam, miért ne indítsak saját túrablogot. Fotóm, élményem volt rengeteg, csak le kellett írni. Ez a blog költözött át most kb. 120 túraposzttal a Telexre. Ez a Szépkilátás.

Ahogy az ember, mondjuk, a gyerekei közül sem választ kedvencet, úgy talán a túrák közül sem illik, na de mégis, melyik a kedvenced, és miért?

Az a helyzet, hogy majdnem minden túra után azt gondolom, hogy ez volt a kedvenc túrám. De visszanézve messzebbre: nagyon bírtam a Kéktúrát, amiről egy videósorozatot is forgattunk még a régi Indexben, majdnem minden tavasszal visszamegyünk az inotai sztyeppfennsíkra is, de nyilván nem felejtem el soha, milyen a Mont Blanc vagy a Kilimandzsáró tetején állni.

Mi az a legizgalmasabb, legdurvább túra vagy utazás, amit még nem teljesítettél? Van ilyen álmod, amiért sokat megtennél?

Ha már álom, mindent megtennék azért, hogy megmászhassam az ismert világ legmagasabb hegyét, a 22 500 méter magas Olympus Monst. Ehhez azonban még fel kellene találni az űrben is működő hétmérföldes csizmát. Földhözragadtabban: megvannak az úgynevezett zsákban maradt csúcsaim, amiken idő előtt vissza kellett fordulni. Visszamennék az orrunk előtt lezárt Ararátra, a vihar miatt kihagyott Gran Paradisóra vagy az Andok tetejére, ahol nem jól osztottam be az erőm.

Sokat írsz még érdekes épületekről és közlekedésről. Engem is nagyon érdekel a téma, de én nem tudom megmagyarázni, hogy miért, hátha te igen. Ez az érdeklődésed honnan jön?

Inkább a titokzatos, mint érdekes épületek vonzanak, bejutni oda, ahova keveseknek sikerül, megnézni, mi van ott. A közlekedés pedig régi örökség: repülőgépszerelőként érettségiztem a csepeli közlekedésgépészeti szakközépben, már 12-13 évesen kismotorokat berheltem, vezettem már mindent a tankoktól a repülőkig. Mégis mára leginkább a biciklim meg a két lábam maradt közlekedni. Meg a kezem, amivel írok róla.

Az Ezek vagyunk mi interjú a héten csak kivételesen került bele ebbe a cikkbe. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a következő hetekben kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!